Volledig scherm
© PZC

'Veiligheidsregio Zeeland heeft iedere cent extra hard nodig'

ZIERIKZEE - Handhaving van de brandveiligheid op het huidige niveau in Zeeland is een 'huzarenstuk', waarvan kan worden afgevraagd hoe lang de Veiligheidsregio dat onder de heersende omstandigheden nog volhoudt. Interim-directeur Elie van Strien windt er in een brief aan de gemeenteraden geen doekjes om, dat verder bezuinigen op de taken van de VRZ onverantwoord is. Van Strien reageert met zijn brief op kritiek uit diverse raden op de begroting voor 2017. De veiligheidsregio komt een half miljoen euro tekort, voornamelijk veroorzaakt door gestegen loon- en pensioenkosten.

Dat geld moet hoe dan ook op tafel komen, vindt de waarnemend directeur. Met een aangepaste begroting probeert de VRZ het opnieuw. De totale bezuiniging binnen de organisatie is in drie jaar opgelopen tot 20 procent. Daarentegen is er bij de overgang van de lokale brandweerposten naar de veiligheidsregio door de Zeeuwse gemeenten nauwelijks geld beschikbaar gesteld om de bedrijfsvoering te organiseren. Het werk is echter wel meegekomen, voert Van Strien aan, en ook de personeelslasten zijn gestegen. ,,Dit heeft grote gevolgen voor de taakuitvoering.''

Een a-typische regio als Zeeland vergt volgens hem ook a-typische maatregelen om de brandweerzorg uitvoerbaar en betaalbaar te houden. De interim-directeur licht zijn visie vanavond toe voor de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland.