Volledig scherm
© Marcelle Davidse

Veiligheidsregio stelt gemeenten voor keus: lappen of schrappen

MIDDELBURG - Gemeenten moeten meer betalen als ze willen dat de Veiligheidsregio haar werk kan blijven doen. Anders zullen taken geschrapt worden.

Dik een half miljoen euro komt de Veiligheidsregio Zeeland in 2017 tekort als de dertien gemeenten niet bereid zijn meer te betalen. Het dagelijks bestuur van de VRZ stelt vrijdag aan de dertien burgemeesters voor om hun bijdrage te verhogen. De burgemeesters vormen samen het algemeen bestuur van de VRZ. Een aantal gemeenteraden (Middelburg, Vlissingen en Borsele) heeft voorafgaand aan de vergadering al laten weten niets te voelen voor een verhoging van de bijdrage.

Heet hangijzer

De financiering van de VRZ, waar in onder meer de vroegere gemeentelijke brandweerkorpsen zijn ondergebracht, is al jaren een heet hangijzer. Sinds 2013 betalen de dertien gemeenten in totaal 23,3 miljoen euro aan de VRZ. Dat bedrag is sinds 2013 niet verhoogd. Maar het water staat de VRZ nu aan de lippen, vandaar het voorstel om de bijdrage gemiddeld met zo'n 2 procent te verhogen. Het gaat om een extra bijdrage die varieert van ruim 13.000 euro voor Kapelle tot ruim 73.000 euro voor Terneuzen.

Bij ongewijzigd beleid komt de VRZ volgend jaar 7 ton te kort. Een deel kan de VRZ zelf opvangen, maar voor een half miljoen ontbreekt de dekking. Dat geld moet dus van de gemeenten komen.

Alternatief

In het begrotingsvoorstel biedt het bestuur ook een alternatief. Schrappen van taken in plaats van lappen. 

Lees het hele verhaal in de PZC van woensdag 6 juli.