Volledig scherm
Elke zomer is de weg over de stormvloedkering bezaaid met lijken van meeuwen. © Dirk-Jan Gjeltema

Veel doodgereden meeuwen op de Oosterscheldekering

NEELTJE JANS - Op de wegen langs de kust worden in deze tijd van het jaar veel jonge meeuwen aangereden. De stormvloedkering is voor jonge vogels een echte 'black spot'. "Het is ieder jaar weer prijs. En het is geen bepaald prettig gezicht."

Ted Sluijter, boswachter in dienst van Natuurmonumenten, heeft 28 jaar op Neeltje Jans gewerkt. Op het voormalige werkeiland huizen grote kolonies zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen.

Elke zomer is de weg over de stormvloedkering bezaaid met kadavers van aangereden meeuwen. Er is volgens Sluijter weinig aan te doen: "In deze tijd vliegen veel jonge meeuwen uit. Die zijn niet zo bedreven in het ontwijken van auto's als volwassen exemplaren."

Aas

Meeuwen zijn aaseters. Ook dode soortgenoten versmaden ze niet, zelfs al liggen ze op een drukke weg. Wat dan weer het volgende gevederde verkeersslachtoffer tot gevolg heeft.

Rijkswaterstaat is beheerder van de weg over de Oosterscheldekering. Een woordvoerster zegt dat bij de dienst niet de indruk bestaat dat dit jaar meer meeuwen worden aangereden dan in voorgaande jaren. De kadavers van de vogels worden zoveel mogelijk opgeruimd door de aannemer die Rijkswaterstaat inhuurt voor het wegonderhoud.