Volledig scherm
Scheepvaart op de Westerschelde. © archieffotot Willem Staat

Vaste containerdienst brengt uien en aardappelen van Vlissingen naar Afrika

VLISSINGEN - Vorig jaar werd een aantal maanden proefgedraaid, nu stelt containerbedrijf CMA CGM een permanente lijndienst in van Vlissingen naar Marokko en van daaruit naar Senegal en Ivoorkust.

CMA CGM zet daarvoor zes schepen in met koel- en vriescontainers (reefercontainers). Daarin zullen vanuit Vlissingen aanvankelijk vooral uien en aardappelen worden getransporteerd naar Afrikaanse landen. Het eerste schip - de CMA CGM Partici met een capaciteit van 3500 standaardcontainers - doet Vlissingen 9 september aan.

Knooppunten

De wekelijkse rotatiedienst die Euraf1 heet, doet achtereenvolgens de havens van Duinkerken, Tilbury, Antwerpen, Vlissingen, Duinkerken, Le Havre, Montoir, Tanger Med (Marokko), Algeciras (Spanje), Dakar (Senegal), Abidjan (Ivoorkust) en vervolgens weer Algeciras en Duinkerken aan. Tanger en Algeciras zijn de knooppunten waar lading op andere schepen wordt gezet.

Vorig jaar liep de lijndienst enkele maanden op proef in de periode van de uien- en aardappelenexport. De bulk betrof uien voor Afrikaanse landen zoals Senegal, dat op dit moment opnieuw de poorten openzet voor Nederlandse uien.

Citrusfruit

Het bleek echter moeilijk om buiten die periode voldoende lading te vinden. Inmiddels liggen de kaarten gunstiger. Volgens woordvoerder Maarten van As van Zeeland Seaports wordt momenteel 'gestructureerd gewerkt aan het zoeken van voldoende lading naar Afrika en retourlading naar Europa', zodat de lijndienst het jaar rond in stand kan worden gehouden. Bijvoorbeeld citrusfruit uit Spanje. "Het kan echter van alles zijn, zolang het maar in een container kan worden vervoerd. Groente, fruit, maar ook grondstoffen."