Volledig scherm
© Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Van leuk visserijfeest naar bloedige vechtpartij: twee jaar cel geëist voor steekpartij

MIDDELBURG - Het had een leuk visserijfeest moeten worden, die 15e juli in Bruinisse. In plaats daarvan belandde een 26-jarige Bruënaar in het ziekenhuis en verdween de 27-jarige D. H. uit die plaats achter de tralies op verdenking van poging doodslag. Tegen H. werd gisteren in Middelburg een celstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk en het betalen van 2604 euro schadevergoeding geëist.

Beide mannen kregen met elkaar te maken toen H. met zijn ex-vriendin (en nieuwe vriendin van het slachtoffer) woorden kregen over geld. Volgens H. zou zij hem geld schuldig zijn. H., dierenverzorger, werd destijds veroordeeld omdat hij zijn honden had verwaarloosd.

Zij zou dus moeten meebetalen. Het slachtoffer bemoeide zich met de woordenwisseling en er ontstond een vechtpartij waarbij H. een gebroken neus opliep en bloedend afdroop. Kort daarna keerde hij terug en stak hij het slachtoffer met een mes onder meer in diens nek en hals. Volgens H. was het anders gelopen. Hij had inderdaad gestoken, maar dat was noodweer geweest', zo probeerde hij de rechters te overtuigen. Hij had opnieuw met het slachtoffer gevochten, was op de grond gevallen en het slachtoffer zat bovenop hem.

Toen had hij een mes uit zijn broekzak gehaald en daarmee gestoken. Noodweer om het vege lijf te redden. "Noodweer?'', vroeg een van de rechters. "Maar waarom bent u dan na die eerste vechtpartij teruggegaan om nog eens een keer te matten?'' "Nou, omdat het visserijfeest was natuurlijk'', antwoordde H.

Volgens getuigen had H. geroepen dat hij een mes ging halen en hadden ze gezien dat hij van achteren op het slachtoffer stond in te hakken. Na de steekpartij was H. weggelopen en had hij het mes in een straatkolk gegooid. "U heeft nog geluk gehad'', zei de officier van justitie. "Voor hetzelfde geld had u de halsslagader geraakt en was het binnen acht seconden doodslag in plaats van poging doodslag geweest." H. is al eerder voor geweldsdelicten veroordeeld en heeft volgens de officier van justitie 'een kort lontje'.

Uitspraak 24 oktober.