Volledig scherm
Anthony van Assche © Sander de Koning

Van Assche: Ik denk dat Yuri van Gelder heel dom is geweest

ZWIJNDRECHT - Bij de Zeeuws-Vlaamse turner Anthony van Assche kwam het nieuws over Yuri van Gelder, die vanwege alcoholgebruik is weggestuurd bij de Olympische Spelen van Rio, hard binnen. 

,,Niemand weet precies wat hij heeft gedaan, maar je wordt niet voor zomaar iets op het vliegtuig gezet", zei de Sassenaar dinsdag in een reactie. ,,Ik denk dat Yuri heel dom is geweest." Hoe die regels voor deelnemers aan de Spelen er precies uitzien, weet Van Assche niet.

Maar wel dat het er heel veel zijn. ,,Rondom het test event in Rio de Janeiro heb ik Maurits Hendriks, de Chef de Mission, nog gesproken en die vertelde dat het een heel boekwerk is. Nou, dat moet je goed doorlezen. En als je er eenmaal bent, moet je je daar gewoon aan houden. Zo simpel is dat. En doe je dat niet, dan kun je verwachten dat er een maatregel wordt genomen. Of je nou Van Gelder heet of niet. De regels gelden voor iedereen."

De in Zwijndrecht woonachtige allrounder, die opgegroeid is in Sas van Gent, gelooft niet dat NOC*NSF lichtzinnig geweest is in het uitdelen van deze straf. ,,Je kunt niet zeggen: dit slaat nergens op. Dan stel je NOC*NSF in een kwaad daglicht. Er zijn heus wel eens eerder dingen voorgevallen tijdens toernooien, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand naar huis is gestuurd. Ik denk dus echt dat Yuri buiten zijn boekje is gegaan."

Van Assche vindt het wel heel zuur voor Van Gelder. ,,Dan wacht je twaalf jaar op deelname aan de Spelen en haal je ook nog eens de ringenfinale, maar kun je niet nog zes dagen wachten om te beginnen met feesten."

Liesbreuk

Zuur is het ook voor de mannen die niet geselecteerd werden. Van Assche is één van hen. De Zeeuws-Vlaming maakte de gehele voorbereiding op de Olympische Spelen mee, maar was in de laatste fase juist vaak geblesseerd. Hij liep een liesbreuk op, waaraan hij nota bene maandag geopereerd werd, en zat met een duimkwetsuur, waarvoor hij al eerder onder het mes ging. ,,Ik zag al langer aankomen dat ik niet naar de Spelen zou gaan. Ik lag wel op koers voor een meerkampscore van 86 punten. Daarmee zou ik een serieuze kandidaat geweest zijn voor Rio. Maar toen begon die lies op te spelen, vijf weken voor het NK. Voor Casimir Schmidt, die als allerlaatste afviel, is het nieuws over Yuri nog veel zuurder."

Het wegzenden van Van Gelder zal nog wel een staartje krijgen, denkt Van Assche. ,,Het is in eerste instantie heel slecht voor het aanzien van het turnen. En misschien volgt er nog wel een verdere straf voor Yuri. Wat dit voor zijn carrière betekent? Geen flauw idee."