Volledig scherm
De film Original Bliss van de Duitse regisseur Sven Taddicken won de Dioraphte Film en Literatuur Award © Lex de Meester

Vakjury Film by the Sea kiest Original Bliss als beste boekverfilming

VLISSINGEN - De film Original Bliss van de Duitse regisseur Sven Taddicken heeft de Dioraphte Film en Literatuur Award van Film by the Sea in de wacht gesleept. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de Award Ceremony van het festival in Vlissingen. 

De vakjury, onder aanvoering van Adriaan van Dis, beoordeelde de afgelopen dagen dertien boekverfilmingen. "Niet alle films vonden we even geloofwaardig", zei Van Dis. "Toch zijn we uiteindelijk tevreden over het niveau: zes beslist goede films zagen we." Daarvan gooiden On The Other Side, La Nouvelle Vie De Paul Sneijder en Original Bliss de hoogste ogen.

De laatste kreeg de voorkeur. "We willen dat u hem allemaal gaat zien, al beseffen we dat het een nare film is", zei Van Dis. "Maar heus: hij doet ertoe en is prachtig verteld, in vele lagen. Vol gesprekken en beelden die je bijblijven."

Grand Acting Award
De legendarische actrice Claudia Cardinale (78) kreeg de Grand Acting Award van Film by the Sea, voor haar gehele oeuvre. Festivaldirecteur Leo Hannewijk roemde Cardinale om haar acteerwerk in 'een onaflatende en energieke stroom van films, zelfs 135 nu, met prachtige juweeltjes als 8½, Fitzcarraldo, Once Upon a Time in the West en Il Gattopardo'.

De Parel
De Parel, de landelijke online verkiezing van de beste boekverfilming van het afgelopen jaar, ging naar Publieke Werken van Joram Lürsen, naar de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom. Rond de prijs was afgelopen dagen rumoer ontstaan. Volgens een boze Jan Siebelink, schrijver van het eveneens verfilmde Knielen Op Een Bed Violen, stond de uitslag al vast, terwijl er nog tot donderdagavond laat kon worden gestemd.

Sylvia Kristel Award
Theaterregisseur, zangeres en standup-comedian Nina de la Parra ontving de Sylvia Kristel Award, de aanmoedigingsprijs die jaarlijks wordt toegekend aan iemand die de gedachte aan filmactrice Sylvia Kristel (1952-2012) als 'cultureel fenomeen' doet voortleven.

Beste Franstalige film
Alliance Française Coeur de Zélande riep Juste La Fin Du Monde van Xavier Dolan uit tot beste Franstalige film van het festival. Deze werd bekroond met Le Prix TV5Monde (voorheen Le Grenouille). Er kwamen dertien films voor de prijs in aanmerking.

Volledig scherm
Publieke Werken wint De Parel. © Lex de Meester
Volledig scherm
Nina de la Parra wint Sylvia Kristel Award. © Lex de Meester