Volledig scherm
© Illustratie Mark Reijntjes

Vakantietijdstress. Echt, dat bestáát

Nog een paar weken, dan is het ein-de-lijk vakantie. Voordat het zover is, lopen veel gezinnen nog over van de stress.

Vooral de moeders zijn - of maken zich - druk. De to-dolijstjes in juni en juli zijn bij veel gezinnen angstaanjagend lang. Het eindfeest van school komt eraan en dat vergt zelfgebakken muffins; er moeten nog cadeautjes gekocht worden voor een handvol feestjes van kinderen die in de zomer jarig zijn; het kampeerweekeinde van de sportclub; er is een paspoort verlopen; de auto moet nog naar de garage; dat lekke luchtbed is nog niet geplakt; de straatbarbecue is komend weekeinde. En dat project op het werk móet voor de vakantie afgerond zijn.

Kerststress

Niet alleen de kinderen slapen slecht door alle spanning. "Nog vier weken", zucht Deborah Bothe, een moeder van twee uit Aalsmeer. "Als ik dat maar ongeschonden haal. De stress in deze tijd is erger dan de kerststress, zei een vriendin en dat kan ik alleen maar beamen.

"Het rare is: het zijn eigenlijk allemaal leuke dingen waarvan je zou moeten genieten, maar ik krijg er voorlopig alleen stress van. Ik sta echt in de overlevingsstand."

Relaxte Moeders

"Ik had alleen al vandaag weer drie nieuwe dingen die ik moet doen, wat een ellende", lacht Elsbeth Teeling van de Facebookgroep Club van Relaxte Moeders. "De organisatie van het juffenfeest, kaartjes voor de eindmusical van mijn oudste, en of ik op de laatste woensdag van het jaar mee wil doen aan de vossenjacht. En je bént al zo moe aan het eind van het schooljaar."

Teeling plaatste vorig jaar een prevakantiestressbingo met alle dingen die nog gedaan moesten worden op haar Facebookpagina, die 128.000 volgers heeft. "Ik kreeg 2.700 likes. Dus dan leeft het wel. Het zijn gewoon té veel leuke dingen en dan kom je in een achtbaan terecht. En dan moet je zelf ook nog een nieuwe bikini kopen voor de vakantie. Plus het werk moet af."

Out-of-office

Loopbaancoach Maartje Koppen heeft een efficiënte tip om te voorkomen dat je ook op het werk de komende weken helemaal tureluurs wordt: Zet je out-of-office een paar dagen eerder aan. Geen verplichting meer om te reageren op e-mails, alleen op die paar die écht belangrijk zijn. "Iedereen denkt dat ik al weg ben. Dus ik krijg nauwelijks mails binnen. Die paar dagen dat ik stiekem nog niet op vakantie ben, gebruik ik om in alle rust, zonder gestoord te worden, zaken af te ronden, op te ruimen en beetje bij beetje rustiger aan te doen. Zo kom ik langzaamaan al in een vakantieritme en stemming."