Volledig scherm
© Thinkstock

Vacatures in Zeeland zijn lastig in te vullen

VLISSINGEN - Het is al in sommige sectoren al lastig, maar het vinden van geschikt personeel zal in Zeeland de komende jaren alleen maar moeilijker worden. In de provincie is sprake van een 'krappe arbeidsmarkt', zo blijkt uit het rapport Regio in Beeld van het UWV. Dat wil zeggen: er zijn veel vacatures en weinig (geschikte) werkzoekenden.

Naast de Zeeland is alleen in de regio's Amsterdam en Utrecht sprake van krapte. In dienstverlenende beroepen (met name de horeca) is in Zeeland zelfs sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt.

Zelfde vijver

"Er komt steeds meer horeca bij in Zeeland, daarbij vissen alle ondernemers in dezelfde vijver." Niet geheel verrassend is dat vooral in het hoogseizoen de krapte zich doet voelen. Kelners en barpersoneel stond in de eerste helft van 2016 bij het UWV op nummer 1 in de ranglijst met openstaande vacatures.

Volgens het UWV zijn in Zeeland ongeveer zestig beroepen waarvan de vacatures lastig in te vullen zijn. Naast de horeca zijn dit beroepen in de sectoren techniek, ICT en enkele specifieke beroepen zoals bijvoorbeeld wijkverpleegkundige, hovenier, docent exacte vakken en registeraccountant.

Instroom

Het eerste halfjaar van 2016 belandden 4450 mensen in de WW. De instroom is 22 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel heeft een technische achtergrond. "Deze werkzoekenden lijken goede kansen op werk te hebben", aldus het UWV. Maar, voegt het UWV hieraan toe, deze werkzoekenden hebben niet voldoende scholing om de vacatures, veelal vanaf mbo-niveau, in te kunnen vullen. "Doorslaggevend bij het verzilveren van kansen die ontstaan is dat zij de stap kunnen zetten naar het door werkgevers gewenste niveau. Dat betekent in veel gevallen scholing, omscholing en bijscholing."

Werkgevers krijgen bij het zoeken naar personeel vanhet UWV het advies ook te kijken naar buurtregio's en te investeren in scholing.