Volledig scherm
Een grote weg betekent ook dat er veel borden en tekstwagens moeten staan om automobilisten te begeleiden. © Dirk-Jan Gjeltema

Uniek om dit mee te maken, elk jaar opnieuw

BROUWERSDAM - Een stuk of negentig pendelbussen die rijden tussen het festivalterrein en omliggende campings. Dan moet de N57 wel worden afgesloten voor verkeer.

Het is één van de maatregelen die elk jaar tijdens Concert at Sea worden genomen. Automobilisten moeten op vrijdag en zaterdag omrijden via de N59. "Ze doen er ongeveer een half uurtje langer over om aan de zuidkant te geraken", zegt Jeroen Veldhoen van Traffic Support. "Maar dat zijn ze inmiddels wel gewend."

Net als aan de afsluiting van de Recreatieverdeelweg, om ruimte te maken voor parkeerplaatsen. De buitenkant van de Brouwersdam, aan Noordzeezijde, is ook dicht voor verkeer. De binnenkant, aan Grevelingenzijde, is open voor iedereen met een toegangsbewijs voor het festival.

Dat werkt altijd prima, volgens Veldhoen. "Het voordeel van de Brouwersdam is de weidsheid. De N57 is een grote buffer. Er zijn mogelijkheden genoeg."

De weidsheid betekent ook wel dat de organisatie er veel borden en tekstwagens neer moet zetten. Daarop worden de omleidingen aangegeven, maar bijvoorbeeld ook dat horecazaken gewoon bereikbaar blijven. "Dit jaar geven we er zelfs complete omleidingsroutes op aan", zegt Veldhoen. "Dat was een verzoek vanuit de horeca. Als we hen daarmee helpen, doen we dat graag."

Traffic Support zet verkeersregelaars in bij wegwerkzaamheden en evenementen. Van de evenementen is Concert at Sea een van de grootste. "We hebben er 180 man per dag staan, verdeeld over verschillende diensten. Mensen die het verkeer regelen, mensen die automobilisten naar een parkeerplaats verwijzen en mensen die parkeerkaartjes verkopen. Ze zijn allemaal wel wat evenementen gewend, maar Concert at Sea is wel het populairst onder het personeel. Werken terwijl je de zon in de zee ziet zakken, de muziek, de locatie, het sfeertje. Het is uniek om mee te maken. Elk jaar weer."