Volledig scherm
© stock.xchng

'Unescostatus zet grensregio wereldwijd op de kaart'

KRUININGEN - Het grensgebied tussen Zeeland, Noord-Brabant en de Belgische provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen moet wereldwijd op de kaart worden gezet.

Dat vinden de provincie Noord-Brabant en de gemeenten op de Brabantse Wal. Zij nemen het initiatief om de regio uit te laten roepen tot 'Unesco Geopark'. Om dat voor elkaar te krijgen proberen ze Zeeuwse en Vlaamse overheden warm te krijgen. Kwartiermaker Geert Kooistra kan in elk geval op de deelname van Reimerswaal rekenen, zo bleek deze week tijdens een presentatie van de plannen.

Reimerswaal ligt ongeveer centraal in het beoogde Geopark, dat zich uitstrekt van de randen van Goes en Terneuzen in het westen tot Roosendaal in het oosten. De Grevelingendam is het meest noordelijke punt, vanaf daar loopt de 'Scheldedelta' door tot Sint Niklaas.

Geopark

Op het eerste gezicht een onsamenhangende en diverse regio, maar volgens Kooistra is het gebied onder de grond een geologisch fenomeen. "Volgens de Unesco is het zo'n exemplarisch gebied dat ze het eigenlijk bijzonder vinden dat er nooit eerder werk is gemaakt om het uit te laten roepen tot Geopark."

Tot nu toe is de Hondsrug de enige Nederlandse vermelding op de lijst van 69 Europese Geoparken, die volgens Kooistra als geologische tegenhanger van de werelderfgoedlijst kan worden beschouwd.

Volgend jaar september willen de initiatiefnemers het gebied voordragen bij Unesco. Als alles goed verloopt, verleent die organisatie in het voorjaar van 2019 de status van Geopark.

Kooistra verwacht dat de kandidatuur en eventuele toekenning niet direct drommen toeristen oplevert. Wel is de aansluiting bij het initiatief een uitgelezen kans om 'een breder verhaal' te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de regio. Verder kan door, in overleg met deelnemende overheden, bepaalde 'sites' aan te wijzen lokaal het toerisme een impuls krijgen, betoogt Kooistra.