Volledig scherm
© stock.xchng

'Unescostatus zet grensregio wereldwijd op de kaart'

KRUININGEN - Het grensgebied tussen Zeeland, Noord-Brabant en de Belgische provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen moet wereldwijd op de kaart worden gezet.

Dat vinden de provincie Noord-Brabant en de gemeenten op de Brabantse Wal. Zij nemen het initiatief om de regio uit te laten roepen tot 'Unesco Geopark'. Om dat voor elkaar te krijgen proberen ze Zeeuwse en Vlaamse overheden warm te krijgen. Kwartiermaker Geert Kooistra kan in elk geval op de deelname van Reimerswaal rekenen, zo bleek deze week tijdens een presentatie van de plannen.

Reimerswaal ligt ongeveer centraal in het beoogde Geopark, dat zich uitstrekt van de randen van Goes en Terneuzen in het westen tot Roosendaal in het oosten. De Grevelingendam is het meest noordelijke punt, vanaf daar loopt de 'Scheldedelta' door tot Sint Niklaas.

Geopark

Op het eerste gezicht een onsamenhangende en diverse regio, maar volgens Kooistra is het gebied onder de grond een geologisch fenomeen. "Volgens de Unesco is het zo'n exemplarisch gebied dat ze het eigenlijk bijzonder vinden dat er nooit eerder werk is gemaakt om het uit te laten roepen tot Geopark."

Tot nu toe is de Hondsrug de enige Nederlandse vermelding op de lijst van 69 Europese Geoparken, die volgens Kooistra als geologische tegenhanger van de werelderfgoedlijst kan worden beschouwd.

Volgend jaar september willen de initiatiefnemers het gebied voordragen bij Unesco. Als alles goed verloopt, verleent die organisatie in het voorjaar van 2019 de status van Geopark.

Kooistra verwacht dat de kandidatuur en eventuele toekenning niet direct drommen toeristen oplevert. Wel is de aansluiting bij het initiatief een uitgelezen kans om 'een breder verhaal' te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de regio. Verder kan door, in overleg met deelnemende overheden, bepaalde 'sites' aan te wijzen lokaal het toerisme een impuls krijgen, betoogt Kooistra.

 1. Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event
  ADE

  Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event

  Amsterdam Dance Event, dat vandaag van start is gegaan en 375.000 bezoekers verwacht, is zó veel meer dan een nachtje 'raven' in de Amsterdam Arena. Je kan dansen in een hijskraan, met slechts veertig man getuige zijn van een wereldberoemde dj in een piepklein keldertje, of de hele nacht doorhalen in een soort omgebouwde huiskamer in Amsterdam-Noord. Ga je liever borrelen in een oude mannensauna, ooit opgericht zodat homo’s een plek hadden om af te spreken? Het kan allemaal. Tien bijzondere ADE-locaties, om te voorkomen dat je niet in de massa verdwijnt. 
 2. McDonald's drijft klanten tot grote wanhoop met 'irritante illusie'

  McDonald's drijft klanten tot grote wanhoop met 'irritante illusie'

  De Britse tak van hamburgerketen McDonald's heeft met een raadselachtig bericht op sociale media klanten tot grote wanhoop gedreven. Het bedrijf postte op Twitter en Facebook een afbeelding van een reeks verticale zwarte streepjes met daarbij de tekst: Tag een vriend die tussen de lijntjes zou moeten lezen. Vervolgens wrongen volgers van de fastfoodfirma zich dagenlang in de vreemdste bochten om een verborgen mededeling te achterhalen.