Volledig scherm
Het bankje waar Umaru zijn kleren uittrok. © Marcelle Davidse

‘Umaru leek ineens veranderd’

GOES - De 30-jarige Umaru Sesay overleed zaterdag in Goes toen hij door de politie werd aangehouden nadat hij naakt en schreeuwend over straat had gelopen. Wie was deze man?  

''De politieauto’s en de ambulance in de Berkenstraat zag ik toen ik van de supermarkt naar huis fietste. Umaru was er niet toen ik thuiskwam. Even later kwam de politie aan de deur. Of Umaru Sesay hier woonde? Toen vertelden ze dat hij dood was. Ik was zo verbaasd.”
Ibrahim Turay woont in de Goese Beukenstraat. Hij kende de 30-jarige Sesay al van jongs af aan uit Bo Town, de op een na grootste stad in Sierra Leone. Ibrahim ontvluchtte in 2001 als jongen het West-Afrikaanse land vanwege de burgeroorlog. Een paar jaar later volgde Sesay. ''Hij kwam terecht in het AZC in Middelburg. Hij nam toen contact met mij op.”

Psychische problemen

Turay is zwaar aangeslagen door de dood van zijn huisgenoot. Sesay belde hem regelmatig voordat hij naar Goes kwam. Turay vond werk bij Bison en de woning aan de Beukenstraat in Goes- Zuid. Maar met zijn vriend Sesay ging het minder voorspoedig. Sesay had psychische problemen. Hij woonde in Numansdorp, weet Turay. Volgens de gemeente Cromstrijen was hij daar ingeschreven sinds januari 2009.
Turay: ''Daar is het ook een keer gebeurd. Hij heeft er ook zonder kleren rondgelopen, maar toen heeft de politie hem naar de psychiatrische hulpverlening gebracht.”

Kalm

Het leek daarna met Sesays geestelijke gezondheid weer beter te gaan. ''Hij kreeg in 2014 zijn Nederlandse paspoort. Hij was zo blij.” Volgens Turay kampte Sesay in Numansdorp met huurachterstand. Hij vroeg daarom aan Turay of hij tijdelijk bij hem in Goes kon intrekken.
Eind juni kwam Sesay naar Goes. ''Hij was veel dikker geworden, maar verder leek het goed te gaan. Hij was kalm, rustig. Ik ben met hem naar de gemeente gegaan om hem in te laten schrijven. Omdat ik zelf vijf dagen in de week werk, kreeg hij van mij centjes om boodschappen te doen zodat hij voor zichzelf kon koken. Hij at goed, hij sliep goed. Hij was alleen veel binnen en hij vertelde bijna niets. Hij lag de hele dag op de bank tv te kijken.”
Tot afgelopen zaterdag. „Hij leek veranderd. Toen ik in de keuken stond, hoorde ik hem praten. Ik dacht dat hij aan het telefoneren was, maar hij sprak in zichzelf.”

Pepperspray

Op een gegeven moment moet Umaru Sesay de woning hebben verlaten en richting het parkje bij de Populierenstraat zijn gelopen, waar hij zijn kleren uittrok. Volgens de politie rende Sesay iets na vier uur in de middag in verwarde toestand door de Berkenstraat, een zijstraat van de Beukenstraat. Hij schreeuwde en was niet aanspreekbaar. Agenten gebruikten pepperspray om hem onder controle te krijgen. Sesay verloor vervolgens het bewustzijn en overleed. Reanimatie door de agenten hielp niet meer.

Kortademig

Is het vreemde gedrag van zijn vriend te verklaren uit medicijn- of drugsgebruik? Turay schudt van nee. ''De politie heeft hier in huis nog gezocht.” Turay weet wel te vertellen dat Sesay wat kortademig was.

Over de begrafenis is nog weinig bekend. ''Umaru heeft familie in Duitsland en België. En het onderzoek loopt nog.”
Turay had al plannen te verhuizen, maar wil nu zo snel mogelijk weg. ''Sinds zaterdag kan ik niet meer slapen. Ik hoor ’s nachts steeds zijn stem door de muur. Het is een drama.”

Volledig scherm
Umaru Sesay in augustus 2014 tijdens de naturalisatieceremonie in Numansdorp. © Gemeente Cromstrijen
Volledig scherm
Het huis waar Umaru Sesay woonde met Ibrahim Turay. © Marcelle Davidse
Volledig scherm
De Berkenstraat, waar Umaru werd overmeesterd. © Marcelle Davidse