Volledig scherm
De brandweer aan het werk. © Frans Bosscha

Uitslaande brand in gemeenteloods Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van woensdag op donderdag heeft een grote uitslaande brand gewoed in een loods van de gemeente aan de Kleverskerkseweg in Middelburg. Er is asbest vrijgekomen bij de brand en mogelijk is rookoverlast ontstaan. 

De uitslaande brand is rond 04.15 uur opgemerkt, de brandweer kwam in eerste instantie met enkel een blusvoertuig en ladderwagen met spoed ter plaatse. Omdat het een uitslaande brand bleek te zijn werd er niet veel later opgeschaald naar een middelbrand en om 04.22 uur naar grote brand. In totaal kwamen vier blusvoertuigen en een autoladder ter plaatse. 

Rook

Bij aankomst van de brandweer stond de helft van de loods (ongeveer 115 bij 50 meter) in lichterlaaie, dit was het gedeelte van de loods waar strooizout wordt opgeslagen. Het andere gedeelte van de schuur, waar auto's staan, is behouden gebleven.

De rook van de brand is in noordoostelijk richting over het kanaal getrokken. De rook heeft mogelijk overlast veroorzaakt in de omgeving  van de Oude Veerseweg en de Veerseweg in Middelburg. Het advies is bij overlast ramen, deuren en ventilatie te sluiten.

Asbest 

Rond 05.30 uur is het sein brand meester gegeven. De brandweer is ter plaatse gebleven om na te blussen.

Twee meetploegen zijn ingezet omdat het vermoeden bestond dat er asbest is vrijgekomen. Aan beide zijden van het kanaal zijn metingen verricht. Rondom de loods waar de brand is geweest en op een daarachter gelegen opslagterrein (richting het kanaal) is asbesthoudend materiaal gevonden. De brandweer informeert de eigenaren van dit getroffen gebied.

Gebied afgezet

De brandweer heeft het terrein rond 07.00 uur weer overgedragen aan de gemeente. Die schakelt een gespecialiseerd bedrijf in om het gebied met asbesthoudend materiaal nader te onderzoeken en passende maatregelen te nemen.

De gemeente meldt om 11.37 uur op haar website dat het gebied is afgezet. Het gespecialiseerde bedrijf maakte rond de middag een risicoanalyse, daarna wordt de locatie schoongemaakt. Er is volgens de gemeente geen risico meer dat de vrijgekomen asbest zich verder zal verspreiden.

Volledig scherm
De brandweer in actie. © Ernst-Jan Rozendaal
Volledig scherm
Het ging om een uitslaande brand. © Rens Marijs
Volledig scherm
De schuur stond in lichterlaaie. © Frans Bosscha
Volledig scherm
De brandweer in actie. © Frans Bosscha
Volledig scherm
De schuur stond in lichterlaaie. © Rens Marijs
Volledig scherm
De brandweer in actie. © Ernst-Jan Rozendaal
Volledig scherm
De brandweer in actie. © Ernst-Jan Rozendaal