Volledig scherm
Koningin Máxima bezocht Vlissingen en Middelburg in september 2013. © Lex de Meester

Uiteindelijk zijn de leden van het Koninklijk Huis gewoon heel relaxte mensen

BRESKENS - Colijnsplaat en Zierikzee maken zich op voor de komst van koningin Máxima. Zeeuwen die al eerder koninklijk bezoek kregen, kijken met veel plezier terug. De vorstin is beminnelijk, betrokken en goed geïnformeerd.

Ronald Brink, eigenaar van strandpaviljoen Het Halve Maentje bij Breskens, heeft twee stoelen in zijn etablissement subtiel gemerkt. Het zijn de zetels waarop koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 19 mei 2015 tijdens hun bezoek aan Zeeuws- Vlaanderen hebben plaatsgenomen. ,,Als klanten het weten, willen ze er tóch even op zitten."

Vrijdagochtend reist de vorstin opnieuw naar Zeeland af, voor een werkbezoek rond het thema aquacultuur. Eerst doet zij Colijnsplaat aan, om vervolgens per mosselkotter naar Zierikzee door te reizen.

Hofhouding en explosievendienst

Er komt nogal wat op je af, als het Koninklijk Huis je met een bezoek wil vereren, weet Ronald Brink uit ervaring. ,,Je zit toch even in de rats en vraagt je af: hoe gaat dat dan? In de weken ervoor komen er allerlei instanties aan je deur, zoals de politie, de Rijksvoorlichtingsdienst, de hofhouding en de explosievendienst. Ik moest gegevens van alle personeelsleden doorgeven. Iedereen werd uitgebreid gescreend."

Alles was tot in de puntjes vastgelegd, al ging Brink niet overal mee akkoord. ,,Het is een heel protocol waar je mee te maken krijgt. Ik moest het koningspaar bijvoorbeeld ontvangen bij de deur. Daar wilde ik ook per se mijn vrouw bij hebben, maar dat mocht niet. Toen zei ik: dan gaat het hele feest niet door. Het was een beetje blufpoker, maar uiteindelijk bleek het wel te kunnen."

Lees het hele verhaal in de PZC van donderdag 8 september.