Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

Uitbreiding azc in Goes voorlopig in de ijskast

GOES - De voorgenomen uitbreiding van het asielzoekerscentrum aan de Van Doornestraat in Goes, een gezinslocatie, is voorlopig van de baan. Dat heeft burgemeester René Verhulst donderdagavond medegedeeld aan de gemeenteraad. Dat heeft te maken met de fors teruggelopen toestroom van vluchtelingen.

Goes wilde met de uitbreiding (210 plekken) gehoor geven aan de oproep van Commissaris van de Koning Han Polman om provinciebreed 2500 extra plaatsen te creëren voor de opvang van vluchtelingen. In de uitbreiding, die in de vorm van units was voorzien op het huidige parkeerterrein van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB), zouden statushouders worden ondergebracht.

Het huidige azc doet dienst als gezinslocatie, waar uitgeprocedeerden verblijven. Zij moeten Nederland verlaten zodra het jongste kind 18 jaar is. 

De gemeenteraad was eind mei al akkoord gegaan met de uitbreidingsplannen.

Plannen in de la

Goes en Middelburg zullen voorlopig de enige plaatsen in Zeeland zijn met een asielzoekerscentrum. Asielzoekerscentra die in Nederland in aanbouw zijn, zullen worden afgemaakt (12.500 plaatsen) maar alle papieren plannen, samen goed voor 34.000 plaatsen, gaan in de la. Dit is de uitkomst van overleg dat donderdag in Den Haag werd gevoerd. Verhulst is lid van taskforce die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zich met de problematiek van asielzoekers bezighoudt.