Volledig scherm
© stock.xchng

Uiensector Zeeland vreest gevolgen Brexit: uien worden te duur

KRUININGEN - De Zeeuwse uiensector vreest de gevolgen van de Brexit. "Doordat het pond minder waard is geworden, worden onze uien voor de Britten erg duur", zegt Gijsbrecht Gunter, woordvoerder van de Zeeuwse uiensector.

Engeland is een belangrijke exportmarkt voor de Nederlandse uien. Jaarlijks gaat er zo'n 80.000 tot 100.000 ton uien heen. Dat is bijna 10 procent van het totale exportvolume.

Met name de koersval van het pond doet de export geen goed, zegt Gunter. "De instabiliteit van het pond is een risico. Als er wordt afgerekend in euro's, worden we duur. De Brexit kan ook tot gevolg hebben dat Engelse boeren lokaal meer uien gaan telen. Wat dat betreft is het erg jammer dat de Britten uit de EU stappen."

In 2014 verloor de uiensector door de Russische boycot voor groente en fruit uit de Europese Unie al een belangrijke afzetmarkt. Anders dan de fruithandel is het de uienhandelaren gelukt nieuwe afzetmarkten aan te boren, onder meer in Afrika, Zuid-Amerika (Brazilië) en Indonesië. Vorig jaar begon de sector een wereldwijde campagne om de Nederlandse ui te promoten. Doel: nieuwe markten zoals China, Vietnam, Midden-Amerika en het Midden-Oosten openen.

De ui is Neerlands grootste agrarische exportproduct. Jaarlijks voert Nederland 1,3 miljard kilo uien uit. Daarmee is het mondiaal marktleider. Zo'n 85 procent van de export loopt via Zeeuwse handelsbedrijven.