Volledig scherm
© stock.xchng

Uienoogst in Zeeland wordt er een om van te janken

KERKWERVE - De ui, Nederlands grootste agrarische exportproduct, zucht onder het droge, warme weer. Droogtestress doet zich op veel akkers voor. "Het is warm en droog. Ik denk dat meer dan 50 procent van mijn percelen schade heeft. De uienoogst gaat geen meevaller worden", zegt teler Peter Hanse uit Kerkwerve.

De zaaiuien kregen dit voorjaar heel veel regen. Met de voeten in het water wortelen de planten dan oppervlakkig. Nu het droog is, zijn de wortels te kort om meer water en voedingsstoffen uit de bodem te halen. "We hadden al schade door de regen. De droogte dreigt de genadeklap te geven", zegt Hanse, die er laconiek onder blijft. Hij kan niet beregenen, want er is geen zoetwatervoorziening op Schouwen-Duiveland. "Daar zijn we aan gewend."

Kraan opendraaien

Wim Kees Kloet in Rilland kan wel de kraan opendraaien. De akkerbouwer die 23 hectare aan diverse soorten uien heeft staan, denkt zo de schade enigszins te beperken. "We hebben water- en hagelschade gehad en nu dit. Nee, de oogst is niet verloren, maar voor de uien wordt het een moeilijk jaar. Je ziet overigens meer gewassen die last hebben van het droge weer. Boven de 30 graden verdampt het vocht in de grond heel snel."

Nederland exporteert jaarlijks ruim een miljoen ton uien. Bijna 80 procent wordt verhandeld door Zeeuwse bedrijven. Eenderde van de uien wordt in Zeeland geteeld.