Volledig scherm
Een vrachtwagen met reclame bij een strandovergang in Domburg, mag dat? Nee, dat mag niet, maar de gemeente Veere deelt zelden boetes uit voor dit soort overtredingen. © Ruben Oreel

U wilt uw auto - met reclame - hier parkeren: mag dat?

VLISSINGEN - Nadat een ondernemer een boete kreeg omdat hij volgens de gemeente Vlissingen zijn geparkeerde transportscooter gebruikte om reclame te maken, rijst de vraag: wat mag wel en wat niet?

De Marie Curieweg bij Oost-Souburg is wat in makelaarsjargon een echte zichtlocatie wordt genoemd. Automobilisten op de A58 kunnen de bedrijven langs deze weg in hun volle glorie bewonderen. Maar ook de vrachtwagen van Mies Bloemen en een camper met wervende teksten voor www.havenwerk.nl vallen op.

Vorige week kreeg de Vlissingse ondernemer Ramon Alewijnse een boete van 189 euro omdat hij een 'voertuig met handelsreclame' had geparkeerd in de binnenstad. Het voertuig is zijn Piaggio, een Italiaans transportscootertje, en de handelsreclame bestaat uit een paar op het wagentje geplakte folders. Alewijnse kondigt daarmee de stadsbarbecue bij zijn café 't Archief aan. Op grond van artikel 5.7 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), dat verbiedt ergens een voertuig te parkeren met als doel reclame te maken, kreeg Alewijnse de bekeuring.

Te groot

Kunnen Mies Bloemen en www.havenwerk.nl dan ook een boete verwachten? Nee, zegt de gemeente Vlissingen. "Deze voertuigen van Mies Bloemen en www.havenwerk.nl mogen niet in de bebouwde kom parkeren, omdat zij te groot zijn. Daarom zijn ze daar geparkeerd. Die voertuigen staan daar dus niet om reclame te maken."

Geldt dat dan ook voor de oplegger die goed zichtbaar op een viaduct over de Poortersweg is neergezet door maritiem en logistiek college De Ruyter? Het viaduct hoorde bij de toegangsweg naar het terrein van de voormalige Olau Line. Sinds de veerdienst is gestaakt, is het viaduct afgesloten. Maar ook hier is geen sprake van een overtreding volgens artikel 5.7 van de APV. Het viaduct is geen openbare weg. De aanhanger staat op particulier terrein, aldus de gemeente.

Strandovergang

Over het vrachtwagentje van de Media Markt kan geen misverstand bestaan. In de achterbak staat een groot reclamebord voor e-bikes. Het wagentje staat geparkeerd bij strandovergang Noordduin ten zuiden van Domburg. "Dat mag dus niet", zegt een woordvoerster van de gemeente Veere. Bij de Media Markt in Middelburg waren ze zich van geen kwaad bewust. Overigens niet zo verwonderlijk, want navraag bij de gemeente Veere leert dat er zelden boetes worden uitgedeeld. Het 'moving billboard' heeft de Media Markt van stal gehaald om het publiek te wijzen op uitbreiding van het assortiment.

Woordvoerster Yvonne de Ruijter-van Kuijk: "Sinds dit jaar verkoopt Media Markt Middelburg e-bikes. Om dit feit nog meer bekend te maken bij de Zeeuwen en ook toeristen hebben wij een moving billboard ingezet. De beste plek om e-bikes te promoten is een plek waar veel auto's en fietsers langs komen, zoals de parkeerplaats aan de weg richting Domburg. Wij waren er echter niet van op de hoogte dat wij daar de reclameauto niet mochten parkeren. Mochten wij hiervoor een boete krijgen, dan wordt deze uiteraard netjes betaald. Er is contact geweest met de gemeente en de moving billboard is inmiddels verplaatst."

Volledig scherm
Een camper met reclame op de Marie Curieweg in Oost-Souburg, mag dat? Jazeker: het voertuig staat daar niet om reclame te maken, maar omdat te groot is om in de bebouwde kom te parkeren. © Ruben Oreel