Volledig scherm
© Thinkstock

Tweedeling op Zeeuwse woningmarkt

VLISSINGEN - Er ontstaat een tweedeling in de Zeeuwse woningmarkt.

Woningen in Zeeuws-Vlaanderen worden goedkoper, terwijl de huizenprijzen boven de Westerschelde geleidelijk stijgen. Makelaarsvereniging NVM ziet een bijzonder beweging op de Zeeuwse huizenmarkt. Huizen in Zeeuws-Vlaanderen zijn nu gemiddeld duurder dan voor de crisis. Boven de Westerschelde zijn de prijzen juist nog lager dan in 2008. Maar er komt een omslag, denkt de NVM.

Voor de crisis kostte een huis in Zeeuws-Vlaanderen gemiddeld 160.000 euro. Dat is nu 190.000. "Zeeuws-Vlaanderen is de afgelopen jaren de best presterende woningmarkt geweest", zegt voorzitter Mark Faasse van de NVM Zeeland. "Dat komt door de toestroom van Belgen."

Een huis op Walcheren, Bevelanden, Schouwen of Tholen kostte voor 2008 gemiddeld 240.000 euro. Dat is nu 215.000. Huizen boven de Westerschelde zijn dus nog steeds minder waard dan voor de crisis. " Opmerkelijk gezien de lage rentestand", stelt Faasse vast.

De NVM verwacht dat de prijzen in Zeeuws-Vlaanderen gaan dalen en dat die boven de Westerschelde gaan stijgen. De eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar. Waar Zeeuws-Vlaanderen het vorig kwartaal uitstekend deed, en Midden-en Noord-Zeeland juist wat minder, zijn de rollen in het tweede kwartaal van dit jaar omgedraaid. In Zeeuws-Vlaanderen zijn er minder woningen verkocht. Ook zijn op kwartaalbasis de prijzen lager. Midden- en Noord-Zeeland registreert zowel meer verkopen als ook hogere prijzen. Opvallend is, dat over de hele linie de vrijstaande woningen het naar verhouding beter gedaan hebben dan daarvoor. Dit is het duurste segment op de woningmarkt en het is een teken van structurele verbetering dat de prijzen daar hoger geworden zijn.

De NVM voorziet een 'gematigde verbetering van de markt'. Dat komt door de lage rente. De makelaarsorganisatie denkt dat die voorlopig laag zal blijven.