Volledig scherm
University College Roosevelt. © archieffoto Lex de Meester

Tweede university college wankelt

MIDDELBURG - De Technische Universiteit Eindhoven ziet het tweede university college in Middelburg helemaal niet zitten.

Zo'n bèta college sluit niet aan bij de onderwijsvisie van de TU, zegt bestuursvoorzitter Jan Mengelers. De universiteit kan bovendien geen hoogleraren en docenten beschikbaar stellen voor Middelburg. De TU groeit flink en heeft zelf al moeite voldoende wetenschappelijk personeel te werven.

Een tweede university college, gericht op techniek, is eind mei door de commissie Balkenende genoemd als één van de belangrijkste zaken waar Zeeland zich op moet richten om de economie een impuls te geven. Kwartiermaker Hans van Duijn, oud-rector van de TU Eindhoven, heeft in opdracht van de provincie een business plan opgesteld voor het college. Een verbinding met één of meerdere universiteiten buiten Zeeland is noodzakelijk: de TU in Eindhoven leek daarvoor de belangrijkste kandidaat.

Het Eindhovense universiteitsbestuur is 'overvallen door het enthousiasme van Zeeland'. Mengelers en rector Frank Baaijens kenden de inhoud van het business plan tot voor kort niet. "Dit is een te ver doorontwikkeld idee, waar de TU Eindhoven niet of nauwelijks bij betrokken was. Twee van onze hoogleraren zijn bevraagd, maar dat is nooit genoeg voor zo'n initiatief. Belangrijke vragen zijn op bestuurlijk niveau niet beantwoord. Als men ons eerder naar onze standpunten had gevraagd, dan hadden we Zeeland op z'n minst kunnen behoeden voor een hoge ambitie."

De TU Eindhoven staat voor een combinatie van onderwijs en onderzoek. "Dat is lastig te realiseren in een bachelor college dat men in Middelburg wil opzetten. Onze visie vraagt ook om een masteropleiding. Dat betekent dat veel meer geld nodig is. Bovendien is de financiering ontoereikend om het behoud van het college op lange termijn te garanderen."

De TU spreekt vanavond met onder meer gedeputeerde Harry van der Maas, commissaris van de koning Han Polman, HZ-bestuurder Adri de Buck en de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann. "Wij vinden het niet meer dan beleefd onze standpunten aan Zeeland over te brengen."