Volledig scherm
© Lex de Meester

Tweede Kamer wil debat over kerncentrale Borssele

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een debat over de kerncentrale Borssele. Aanleiding is onder andere de berichtgeving in deze krant over de financiële problemen bij energiebedrijf Delta en de brandbrief die het bedrijf naar de Kamer heeft gestuurd.

PvdA-Kamerlid Jan Vos vroeg het debat woensdag aan, mede namens GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Vos: "De kerncentrale draait verlies. Dat wordt afgewenteld op provinciale bedrijven. Die zijn in handen van provincie en andere overheden. Daar moeten we een debat over voeren."

'Zorgen zijn groot'

Coalitiegenoot VVD wil wel een debat, maar niet op korte termijn. VVD-Kamerlid André Bosman uit Middelburg: "De zorgen in Zeeland zijn groot. Daar steun ik de heer Vos in. Dat er een debat over moet komen kan ik ook steunen. Alleen we moeten dat wel gevolgtijdelijk doen, want er zijn onderhandelingen bezig. Die onderhandelingen tussen Economische Zaken en de provincie Zeeland wil ik niet verstoren."

D66, ChristenUnie, CDA, GroenLinks, SP willen ook een debat, net als de fractie Van Vliet. Roland van Vliet (ex-werknemer van Delta): "Wat ik totaal miste in de brieven die Delta naar de Tweede Kamer heeft gestuurd is de eigen verantwoordelijkheid van Delta en de opeenvolgende directies voor al die malle avonturen. Dus ik steun het debat wel, want dan kan ik zeggen wat ik daarvan weet."

'Zelf veroorzaakt'

De PVV steunt het aangevraagde debat niet. Reinette Klever: "Door de gedwongen splitsing van Delta heeft de PvdA deze ellende zelf mede veroorzaakt. Dan is het probleem ook van het kabinet. Het moet het zelf oplossen."

De voorzitter van de Kamer plant het debat in. Het is nu nog niet bekend wanneer het debat zal worden gehouden.