Volledig scherm
Kamerlid André Bosman (VVD) © ANP

Tweede Kamer kan Zeeland nauwelijks helpen

DEN HAAG - De Zeeuwse Kamerleden André Bosman (VVD) en Albert de Vries (PvdA) waarschuwen dat Zeeland zijn hoop niet te veel op de Tweede Kamer moet vestigen om de aanbevelingen van de commissie Balkenende uitgevoerd te krijgen.

Het kabinet prees deze week het rapport dat een commissie onder leiding van oud-premier Balkenende heeft opgesteld over de Zeeuwse economie, maar hield tegelijk de hand op de knip. Bosman noemt het een heldere brief. Volgens hem is het rapport van Balkenende ook geen vraag om geld. De Vries is minder te spreken over de kabinetsreactie. "Die is van een hoog dokter Clavan-gehalte. Ze kakelen alles na, maar bij de conclusies nemen ze een andere afslag."

Zeelandfonds

Net als het kabinet is Bosman geen voorstander van een Zeelandfonds waarin het Rijk alvast 25 miljoen euro stort. "Ik ga dat niet steunen. Zeeland moet met één verhaal naar Den Haag komen, duidelijke prioriteiten stellen, zeggen wat er nodig is, hoe dat gefixt wordt en hoeveel het kost. Dan pas kan er naar geld worden gekeken."

De Vries betreurt het dat het kabinet 'geen oog heeft voor de heel bescheiden middelen' die voor Zeeland nodig zouden zijn. "Als je ziet hoeveel geld er naar Groningen is gegaan. Zeeland krijgt nu helemaal nul op het rekest."

Kerncentrale

Over het grootste struikelblok, een oplossing voor de kerncentrale, zijn beiden terughoudend. Bosman vindt het raar dat Delta in Den Haag om hulp vraagt en tegelijkertijd een rechtszaak voert tegen toezichthouder ACM in verband met de gedwongen splitsing. "Ik kan me voorstellen dat minister Kamp denkt: weet je wat, ik wacht dat wel even af en blijf voorlopig bij mijn standpunt dat de kerncentrale een zaak van Delta is." De Vries begrijpt niet dat de provincie 'niet al veel eerder' zijn invloed heeft aangewend om de rechtszaak te stoppen.

Beide Kamerleden geloven wel dat het kabinet de kencentrale te hulp wil schieten als Zeeland met keiharde cijfers kan aantonen dat de werkgelegenheid in het geding is. Bosman: "Maar dat doe je aan de onderhandelingstafel, niet in de publiciteit, met een debat in de Kamer."

Volledig scherm
Kamerlid Albert de Vries (PvdA) © ANP