Volledig scherm
Onderzoeker Wilco Duvivier. © Herman Stöver

Twee weken geleden coke gesnoven? Wilco weet het precies

Onderzoeker Wilco Duvivier uit Koudekerke kan tot op twee weken nauwkeurig uitzoeken wanneer iemand cocaïne snoof of wiet rookte. Het enige wat hij nodig heeft is een haarlok.

Het was al bekend dat in haren ligt opgeslagen welke stoffen je hebt ingenomen, zoals medicijnen, drugs en alcohol. Duvivier, die inmiddels wetenschapper is in Wageningen, kan die informatie nu sneller en veel nauwkeuriger uit lezen. Deze week promoveert hij daarop.

Heel precies
,,We scannen een bundel haar van links naar rechts en weten meteen welke stoffen er in het haar zitten. We kunnen tot op enkele millimeters nauwkeurig zien waar de stof in het haar is gemeten, waardoor we heel precies kunnen terugrekenen wanneer iemand die stoffen innam."

Bestaande methodes voor haaranalyse konden tot op de maand nauwkeurig meten, die van Duvivier op twee weken. Dat is een flinke winst. Nuttig voor forensisch onderzoek naar misdrijven (gebruikte een verdachte drugs toen hij een misdrijf pleegde) en voor onopgeloste doodsoorzaken (wat is het drugsverleden van een overledene?). "Maar je zou er ook doping mee kunnen opsporen en meten of mensen die naast een fabriek wonen langdurig hebben blootgestaan aan gifstoffen."

Gifstoffen
De onderzoeker testte zijn methode als op haar van mensen die cocaïne en cannabis gebruikten, maar kan met zijn meter veel meer stoffen onderscheiden. ,,Medicijnen, het stresshormoon cortisol, alcohol, gifstoffen."

Duvivier onderzoekt nu haar van runderen, om te meten of boeren verboden stoffen gebruiken om vee sneller te laten groeien. Dat doet hij bij onderzoeksinstituut RIKILT in Wageningen.