Volledig scherm
Monument voor doodgeschoten Terneuzenaar © Raymond de Frel

'Twee groepen die het uitvechten op leven en dood'

MIDDELBURG - "Ik moest mezelf verdedigen, ik moest vechten voor mijn leven en mijn vriend werd vermoord." Terneuzenaar R.B. (38) blikte dinsdag in de Middelburgse rechtszaal terug op de nacht van 30 november 2014 toen hij samen met zijn vriend Gideon Verhelst in Terneuzen tegenover Juny Constantia en zijn neef S.C. stond.

Volgens B. is er toen geprobeerd hem om te brengen. Daarom trok hij, aldus raadsman Mark Dunsbergen, een mes en 'prikte' hij Juny in zijn nek om vervolgens weg te rennen. Verhelst werd vervolgens neergeschoten door S.C die voor die daad veroordeeld is tot dertien jaar cel.

De dood van Verhelst zorgde ervoor dat het al lang slepende conflict in Terneuzen tussen twee Antilliaanse groeperingen en hun aanhang nog heftiger werd. Officier van justitie Rob Rammeloo: ,,Twee rivaliserende groepen die elkaar letterlijk naar het leven staan, die het uitvechten op leven en dood." Hij vroeg de rechtbank dan ook om ervoor te zorgen dat B. en zijn maat P.M. (25) in voorarrest blijven. Want zij worden ervan verdacht dat ze betrokken zijn bij de schietpartij op 19 december 2014 waarbij Juny Constantia zeer ernstig gewond raakte.

Bemoeien

De beide Terneuzenaren verschenen gisteren voor de rechtbank tijdens een tussentijdse zitting. Hun raadsmannen vroegen vergeefs om schorsing van het voorarrest. De rechtbank wees die verzoeken af, onder andere omdat ze zich weer actief kunnen gaan bemoeien met het conflict tussen de beide groeperingen.

De twee worden 25 augustus daadwerkelijk berecht.