Volledig scherm
© Thinkstock

TU Eindhoven biedt Zeeland alternatief voor bèta college

MIDDELBURG - De Technische Universiteit Eindhoven biedt Zeeland een alternatief voor het bèta college in Middelburg. De TU wil de HZ in Vlissingen steunen bij de opzet van een bachelor college: hbo-studenten kunnen via die opleiding makkelijk doorstromen naar een universitaire master bij de TU.

Deze jongeren kunnen daarna via promotieonderzoek terugkeren naar Zeeland. Adri de Buck, voorzitter van het college van bestuur van de HZ, kent het voorstel van de TU niet, maar reageert positief. "We willen hierover graag verder in gesprek. We willen goede doorstroomprogramma's naar de universiteit, en doen wat goed is voor Zeeland."

Gesprek

De stuurgroep van het onderwijsproject Campus Zeeland, met daarin gedeputeerde Harry van der Maas en commissaris van de koning Han Polman, sprak dinsdagavond met bestuursvoorzitter Jan Mengelers en rector Frank Baaijens van de TU Eindhoven. In het businessplan voor een tweede university college, gericht op techniek, gaan de initiatiefnemers uit van samenwerking met de Eindhovense universiteit. Tegenover de PZC liet Mengelers deze week weten daardoor verrast te zijn en een bèta college niet te zien zitten.

"We hebben Eindhoven zelf al te veel ingevuld", erkende Van der Maas na het gesprek. Hij zei verder dat de TU 'niet afwijzend' tegenover het college staat. "Wij hebben een plan voor een bètacollege en zoeken daar de meest geschikte partner bij. Wij denken dat dat Eindhoven is. De TU heeft daar niet positief op gereageerd en niet negatief."

Voorwaarden

Maar dat is volgens Mengelers een te rooskleurige voorstelling van zaken, heeft hij woensdag laten weten aan Polman. De TU Eindhoven zet de deur op een kier, maar heeft harde criteria. Het bestuur wil alleen praten over een universitair bèta college in Middelburg als aan voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste is volgens de TU meer geld nodig: twee keer zoveel als de 25 miljoen die nu begroot is voor tien jaar. Ten tweede moet het bèta college een macro-doelmatigheidstoets doorstaan, een beoordeling door het Rijk die nodig is voor elke nieuwe universiteit. Daarnaast moet het college laboratoriumfaciliteiten hebben. "Men moet zich realiseren dat de inspanning vanuit Eindhoven zeer bescheiden zal zijn", zegt Mengelers op Cursor, het online nieuwsportaal van de TU.