Volledig scherm
Gedeputeerde Staten aan de mosselmaaltijd. © Frank Balkenende

TTX of niet, gedeputeerden Zeeland laten zich de mosselen smaken

MIDDELBURG - Gedeputeerde Staten hebben zich vrijdag opgeworpen als proefkonijn van de mosselsector. Tijdens de pauze van de Statenvergadering aten ze mosselen, om aan te tonen dat je de schelpdieren zonder gevaar voor je gezondheid kunt eten.

Samen met vertegenwoordigers van de mosselsector hapten de gedeputeerden in het Zeeuwse zeebanket, om het imago van de mossel op te vijzelen. Dat heeft een deukje opgelopen door een bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die constateerde anderhalve week geleden de aanwezigheid van de giftige stof TTX in het oosten en noorden van de Oosterschelde. Uit die gebieden mogen geen mosselen meer worden geconsumeerd. Met de mosselen uit andere delen van de Oosterschelde is niets mis. Voor alle zekerheid is de controle op consumptiemosselen verscherpt. In een restaurant of winkel is de kans op een besmette mossel daardoor zo goed als nul.

Het bericht van de NVWA kwam op bijzonder ongelukkig moment, namelijk in het weekeinde voor de opening van het mosselseizoen. Het woord ‘gifmossel’ doet de ronde en daarvan heeft de sector last, zo is het provinciaal bestuur duidelijk geworden. Polman en de zijnen wilden de sector helpen door publiekelijk mosselen te eten. Overigens laten de mosselliefhebbers zich niet afschrikken over berichten over TTX in mosselen. Je moet 40 kilo mosselen consumeren voor je de kritieke grens bereikt.