Volledig scherm
Ravage na een dodelijk ongeval op de Tractaatweg, februari 2015. © Camile Schelstraete

Tractaatweg blijft nog even zeer riskant

TERNEUZEN - Een 'onfortuinlijke inhaalmanoeuvre', zo noemde de politie het eufemistisch. De balans van het ernstige ongeval zaterdagmiddag rond half vier op de Tractaatweg was echter uiterst triest. Een 60-jarige man uit Brouwershaven kwam om het leven. Vijf andere betrokkenen werden gewond naar de ziekenhuizen in Terneuzen en Gent vervoerd.

Het ongeluk werd veroorzaakt door een 21-jarige man uit Goes, die het ter plaatse geldende inhaalverbod negeerde en de situatie verkeerd inschatte. Hij kon niet op tijd terugkeren naar de rechter weghelft, waardoor een botsing met een tegenligger onvermijdelijk was. Die wagen ramde vervolgens een derde auto. De weg was urenlang afgesloten om de ravage op te ruimen en voor sporenonderzoek.

De tragische gebeurtenis bevestigt de beruchte status van de Tractaatweg. Alleen al in de afgelopen vijf jaar kwamen er vijf mensen om het leven. Daarnaast liepen zeker dertien mensen ernstige verwondingen op. Daarmee is het op dit moment een van de gevaarlijkste verkeerstrajecten van Zeeland.

En dat voor een tracé van amper tien kilometer lang. De weg is nu tweerichtingsverkeer. Een dubbele doorgetrokken streep met een groene baan in het midden geeft aan dat inhalen verboden is, maar fysiek wordt dat niet onmogelijk gemaakt.

Omdat de Tractaatweg een belangrijke 'regionale stroomweg' is, geldt er een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur. Daardoor zijn de onderlinge snelheidsverschillen soms groot, wat bij sommige bestuurders leidt tot ongeduld en de neiging om toch een voorganger in te halen.

Het einde van de misère lijkt in zicht. De voorbereidingen van de verdubbeling van de Tractaatweg zijn in volle gang. De route krijgt twee keer twee rijstroken. Beide rijbanen worden voortaan gescheiden door vangrails. Door de aanleg van vier ongelijkvloerse kruisingen kan het verkeer ongehinderd doorrijden.

De weg krijgt dezelfde status en hetzelfde uiterlijk als de rest van de N62, waaronder de inmiddels verdubbelde Sloeweg. Daardoor ontstaat een rechtstreekse, snelle en ook veilige verbinding tussen Vlaanderen en de A58 bij Heinkenszand, via de Sluiskiltunnel en de Westerscheldetunnel. De maximumsnelheid blijft honderd kilometer per uur. Naast de weg komen diverse pechhavens, maar geen vluchtstrook.

Het project moet nog dit jaar worden aanbesteed. De werkzaamheden beginnen volgend jaar. Volgens de huidige planning is de verbrede Tractaatweg in 2019 gereed.

Het budget bedraagt 60 miljoen euro, al houdt de provincie voorzichtig rekening met 8 miljoen euro extra.