Volledig scherm
Eveline van de Putte. © Lex de Meester

Tour d'Amour bepleit bij Ter Valcke in Goes acceptatie roze ouderen in verpleeghuizen Zeeland

GOES - "Van mij mogen ze wel weten dat ik lesbisch ben, maar mijn vader leeft nog", zegt de 58-jarige bezoekster van de bijeenkomst in verpleeghuis Ter Valcke. Daar begon vandaag de Zeeuwse Tour d'Amour. Uiteindelijk zit er een man (vrouw) of twintig in de zaal bij verpleeghuis Ter Valcke in Goes, bij de eerste stop van de 'Tour d'Amour'. "Je mag wel iets opschrijven in de krant, maar niet met mijn naam erbij", zegt de 58-jarige bezoekster.

Want wat zal de omgeving van haar bejaarde vader er wel niet van vinden, wat zullen ze wel niet achter zijn rug fluisteren? Dat die gedachte niet vreemd is, zal later op de middag blijken, als precies dat onderwerp van gesprek is: bewoners die roddelen over een medebewoonster, die een lesbische dochter en een homoseksuele zoon heeft: 'Dat is die moeder van die homo's!'

Schaamte

Het geeft direct weer waar het hier om draait: bij de oudere generatie is het onderwerp seksualiteit nog met schaamte omhuld. Laat staan alle varianten op gewone (hetero)seksualiteit: mannen die van mannen houden, vrouwen die op vrouwen verliefd worden, transgenders die voelen dat ze 'in de verkeerde sekse' geboren zijn, biseksuelen. Tezamen worden ze aangeduid met het begrip 'roze'. De Tour d'Amour, een initiatief van de Zeeuwse schrijfster Eveline van de Putte, is bedoeld om in verpleeg- en verzorgingshuizen de discussie te openen over de acceptatie van roze ouderen. Zodat iedereen 'zichzelf kan en mag zijn'. Onder personeel zowel als onder bewoners kan wat dat betreft nog wel het een en ander verbeteren, bleek uit de verhalen die Van de Putte vertelde.

SVRZ stapte als eerste in met de bijeenkomst in Goes. In de zaal bevonden zich onder meer Zeeuwse Roze Ambassadeurs, een groep actieve roze 50-plussers die de tournee mede organiseren.

Tolereren

Ook diverse medewerkers van instellingen kwamen toehoren. "Bij onze doelgroep ligt het nog problematischer", zegt een medewerker van Ter Weel, die ter oriëntatie kwam kijken hoe zo'n gespreksmiddag verloopt. Hij duidt op de orthodox christelijke gezindte. Tolereren van homoseksuele geloofsgenoten, zolang er niet wordt gepraktizeerd, is de meest ruimhartige benadering bij deze gezindte. "Maar tolereren en accepteren zijn verschillende dingen", geeft de man aan.

Tijdens de bijeenkomst geeft schrijfster Eveline van de Putte een opmerkelijk voorbeeld van intolerantie onder personeel. "Waar gebeurd", begint ze. "Een medewerkster van een zorginstelling, die enthousiast terugkomt van een boekpresentatie over roze ouderen, staat bij het koffieapparaat enthousiast te vertellen met een folder over dat boek in haar hand. Collega's laten hun afkeer blijken. Een van hen trekt de folder uit haar handen, verscheurt hem en gooit hem op de grond, terwijl hij uitroept: 'Gatverdamme! Dat soort mensen hebben we hier niet!' Wat denkt u? Was dit een streng christelijk tehuis? Nee hoor. Was dit een allochtoon? Nee! Waren dit oudere medewerkers? Alweer nee. Het was een algemeen verpleeghuis en de medewerkers waren jong." Saillant detail: juist de oudere bewoners die op dat moment voorbij kwamen lopen, reageerden anders. "Die zeiden: 'Ons maakt het anders niks uit hoor. Als ze maar gelukkig zijn."

Roze loper

Het voorbeeld zet alle vooroordelen op zijn kop. Van de Putte, die over roze ouderen die zwijgend over hun geaardheid het boek 'Stormachtig Stil' schreef, doet met de Tour d'Amour dit jaar nog verschillende Zeeuwse instellingen aan. Ook voor het behalen van het predikaat 'Roze Loper' is belangstelling. Dat predikaat geeft aan dat die instelling een veilige omgeving biedt aan roze ouderen. Probleem: de leiding kan die wel willen bieden, maar niemand kan de bewoners dwingen om toleranter te zijn. "Wij kunnen wel willen, maar hoe creëer je draagvlak?", vat een zorgmedewerker samen. Precies daar hoopt de Tour d'Amour een bijdrage te leveren.

www.lhtbnetwerkzeeland.nl