Volledig scherm
© Thinkstock

Tot 15 procent van de Zeeuwen heeft een probleem met taal

MIDDELBURG - Nog heel wat Zeeuwen hebben een grote taalachterstand, hebben moeite met lezen, moeite met het invullen van een formulier, kunnen niet online een theatervoorstelling boeken. Alleen al op Walcheren gaat het om duizenden volwassenen, zo bleek donderdag tijdens de feestelijke opening van het Taalhuis Walcheren, het eerste in Zeeland.

Resy van Loon van het Taalhuis vertelde dat in de gemeente Middelburg en Veere zo'n twaalf procent van de beroepsbevolking moeite heeft met lezen en schrijven. En in Vlissingen gaat het om zo'n vijftien procent. Dat komt volgens haar niet door het onderwijs, 'dat is goed'. Wel omdat mensen te vroeg van school gaan, in een anderstalige omgeving opgroeien of dat een probleem als bijvoorbeeld dyslexie niet is onderkend.

Bibliotheken

Al die mensen die die problemen hebben, kunnen voor hulp terecht bij de bibliotheken in Middelburg en Vlissingen. Ook is het de bedoeling dat er een mobiel steunpunt komt voor de gemeente Veere. Wethouder René Molenaar van Veere zei dat het goed kunnen omgaan met de Nederlandse taal heel belangrijk is. Hij citeerde de filosoof Ludwig Wittgenstein: ,,De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld." Hij stelde ook dat het heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat iedereen de taal goed machtig is. ,,Zorgt ervoor dat mensen deel kunnen nemen aan het sociaal en maatschappelijk verkeer." Hij riep vrijwilligers op om actief mensen op te sporen die taalproblemen hebben en hen te helpen. Ook stelde hij dat hij als oud-docent weet dat wie de basisschool binnenstapt met een taalachterstand, er niet meer in slaagt die achterstand weg te werken.