Volledig scherm
Gevaarlijk © Thinkstock

Toezicht op gevaarlijke bedrijven kan beter

MIDDELBURG - Het toezicht op bedrijven die in Zeeland op grote schaal met gevaarlijke stoffen werken kan beter. Dat concludeert de Rekenkamer Zeeland.

De vergunningverlening, het toezicht en de handhaving zijn te complex geregeld. Er is ook te weinig geld. De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar bedrijven die vallen onder het Besluit risico's zware ongevallen (Brzo). Daarvan telt Zeeland er 21, waarvan de meeste in de zwaarste categorie.

Na Rijnmond is Zeeland het tweede risicogebied van Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven als Yara, Dow Chemicals, Zeeland Refinery en het voormalige Thermphos. Ze zijn bijna allemaal gevestigd in de Kanaalzone in Zeeuws-Vlaanderen en in Vlissingen-Oost. De kerncentrale en de COVRA horen niet tot de Brzo-bedrijven. Die vallen onder de Kernenergiewet.

RUD
De provincie is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving bij de risicovolle bedrijven. Omdat zij zelf de expertise niet bezit, is dat uitbesteed aan gespecialiseerde uitvoeringsdiensten. Daarvan zijn er zes in Nederland en Zeeland valt onder de Milieudienst Rijnmond (DCMR) in Schiedam. Zeeland heeft ook een eigen milieudienst: de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst).

De provincie heeft voor toezicht en handhaving een mandaat gegeven aan DCMR, die op zijn beurt een ondermandaat heeft gegeven aan de RUD. Dat vindt de Rekenkamer omslachtig. Dat leidt tot onnodige complexiteit en bureaucratie. Vereenvoudig waar mogelijk en wenselijk, raadt de Rekenkamer aan.

Onder druk
Ook de financiële positie van de RUD Zeeland houdt risico's in, aldus de Rekenkamer. Provincie, gemeenten en waterschap betalen gezamenlijk de RUD. Hoewel de provincie tweederde van het budget ophoest, heeft ze in de gemeenschappelijke regeling maar voor een derde stemrecht.

Voor 2013, toen de RUD ontstond, gaven de afzonderlijke partijen ongeveer 12 miljoen euro uit aan toezicht en handhaving. Inmiddels bedraagt de begroting van de RUD 9,6 miljoen euro. De constante financiële druk zet een adequate uitvoering van de Brzo-taken onder druk, aldus de Rekenkamer. Er wordt aangeraden Provinciale Staten regelmatig en uitgebreider te informeren over de kwaliteit en de inhoud van het toezicht op de Brzo-bedrijven in Zeeland.

Het Rekenkamerrapport is vrijdagochtend aangeboden aan Provinciale Staten. Die vergaderen er in september over.

  1. Halloweenfanaat transformeert pompoenen in horrorkunstwerken

    Halloweenfanaat transformeert pompoenen in hor­ror­kunst­wer­ken

    Pompoenen spelen al sinds mensenheugenis eind oktober de hoofdrol tijdens griezelfeest Halloween. Met wat inkepingen plus wachinelichtjes is de kalabas-achtige simpel te transformeren in een enge interieuraccessoire. Maar en zijn ook creatievelingen die veel meer kunnen met het knaloranje cultuurgewas. Zoals de Amerikaan Alex Wer die onder de artiestennaam The Pumpkin Geek pompoenen van binnenuit zó ingenieus kan insnijden dat het ware en ook nog houdbare horrorkunstwerkjes worden. Een paar opmerkelijke voorbeelden van zijn meesterhand.