Volledig scherm
Valkenisse heeft een breed assortiment achtergelaten zaken. © Ruben Oreel

Toeristen vergeten de gekste dingen

Van opladers tot paspoorten. Je kunt het zo gek niet bedenken of vakantie- gasten vergeten het bij vertrek. 'Sommige dingen liggen hier al jaren'

Wat laten onze gasten niet achter?", lacht Addy van Oost van camping De Wijde Blick in Renesse. "Maar vaak zijn het vesten, jassen, badpakken, handdoeken, haringen, grondzeilen en dergelijke." De Wijde Blick bewaart alle gevonden voorwerpen op zijn minst een jaar in haar magazijn. Wat er daarna mee gebeurt, hangt af van het soort object. "Kleding gaat naar het Leger des Heils. De andere bruikbare spullen gaan ook naar een goed doel."

Strandcamping Groede gaat op dezelfde manier te werk. Daar zijn tot nu toe vier flinke kratten vol voorwerpen verzameld. "Knuffels, petten, schoenen, sieraden en ballen, allerlei ballen", vertelt Jessica Seij. Echt exotische, vreemde objecten zitten er niet tussen. "Eenvoudige zaken eigenlijk. Telefoons en opladers ook bijvoorbeeld. We voeren alle gevonden voorwerpen in het systeem in, met de datum, de plaats en een omschrijving. Datzelfde doen we met verloren voorwerpen. Zo proberen we zaken te matchen."

Kleine spullen

Op camping Duinoord in Burgh-Haamstede vinden ze vooral kleine spullen. "Slippers, ringen, dat soort dingen", zegt Kay van Berlo. "We laten de spullen enige tijd liggen, totdat iemand ze op komt halen. Maar sommige dingen liggen hier al jaren."

De vondsten op camping Valkenisse in Biggekerke lopen volgens eigenaar Boudewijn de Boer nogal uiteen. "Het varieert van bijzettentjes tot tandenborstels." Soms doet De Boer een waardevolle vondst. "Vanmorgen vonden we een paspoort. De eigenaar was net twintig minuten daarvoor vertrokken, dus daar hebben we even achteraan gebeld." Het gaat niet altijd om vergeten spullen. Bij De Meerpaal in Zoutelande staan bijvoorbeeld drie goedkope parasolletjes zonder eigenaar. Die zijn niet vergeten, die zijn gewoon achtergelaten, aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
De gevonden voorwerpen liggen handig voor de pak bij camping Valkenisse. © Ruben Oreel