Volledig scherm
De Zeelandpas.

Toeristen ondernemen meer met ZeelandPas

VLISSINGEN - Gasten ondernemen meer activiteiten in de provincie dankzij de ZeelandPas. Daarmee zorgen zij ook voor extra inkomsten.

Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Kusttoerisme, dat het gebruik en de beleving van de kortingspas in kaart heeft gebracht.

De ZeelandPas is in 2014 geïntroduceerd door VVV Zeeland, als opvolger van de diverse regionale passen die al in omloop waren. Ondanks de gezamenlijke noemer bleven er aanvankelijk regionale passen in de gemeenten Noord-Beveland, Sluis, Veere en Schouwen-Duiveland.

Vorig jaar is er één ZeelandPas voor de hele provincie gekomen, al zijn er twee varianten. Naast de reguliere persoonspas, te koop voor vier euro, geven verblijfsaccommodaties op Schouwen-Duiveland hun gasten een gratis gezinspas. De pas biedt kortingen bij activiteiten, attracties, winkelen en openbaar vervoer.

Enquête

Het Kenniscentrum Kusttoerisme heeft een online-enquête gehouden onder ruim 1500 mensen over hun ervaringen met de pas. Verder is gesproken met twintig ondernemers en is gebruik gemaakt van de gebruiksgegevens van de geregistreerde passen.

Twee op de drie deelnemers zeggen dat zij zonder de pas minder activiteiten in Zeeland zouden hebben ondernomen. De pas wordt vooral gebruikt voor openbaar vervoer, culturele activiteiten en kortingen in de horeca.

De ZeelandPas kost vier euro en biedt per jaar voor in totaal ruim 500 euro aan voordeel. De meeste ondervraagden zijn bereid meer te betalen dan vier euro: tussen de vijf en tien euro. Die animo is minder bij mensen bij een gezinspas, aangezien zij deze gratis hebben gekregen. Duitsers blijken meer voor de pas over te hebben dan Nederlanders.

De onderzoekers hebben vooral ook gekeken naar wat er nog kan worden verbeterd. Consumenten pleiten voor meer gebruiksmogelijkheden in het openbaar vervoer. Ook vinden zij dat de bekendheid van zowel de pas zelf als de mogelijkheden ervan beter kan.