Volledig scherm
© Thinkstock

Toerist besteedt meer, maar niet in Zeeland

VLISSINGEN - Het toerisme is de groeibriljant van de Nederlandse economie. Landelijk stijgen de bestedingen. Maar in Zeeland niet. 

Toerisme wordt steeds belangrijker voor de economie. Vorig jaar groeiden de toeristische bestedingen met 5 procent tot in totaal 72,2 miljard euro. In 2014 was er ook sprake van 5 procent groei. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. In Zeeland hebben toeristen vorig jaar 1,51 miljard euro gespendeerd, staat in een rapport van het Kenniscentrum Kusttoerisme.

Logies en horeca
Iets meer dan de helft van de bestedingen gaat op aan logies en bezoek aan horecazaken. Verder landt 24 procent van de bestedingen in winkels, 17 procent in het vervoer (trein, bus, taxi) en 8 procent in de vermaaksector.

Hoewel het aantal overnachtingen in de laatste drie jaar met 22 procent is gestegen tot 15,6 miljoen, zijn de bestedingen ten opzichte van 2012 met 150 miljoen euro teruggelopen. Er komen minder dagtoeristen: 4 procent minder in 2015, waar landelijk een stijging van 1 procent was. De dagtoerist let ook nog eens op de kleintjes. Hij funshopt minder en bestelt op het terras zelden de duurste gerechten.

Dagtripjes
Zeeuwen maken trouwens zelf de meeste dagtripjes in eigen provincie: 26 miljoen. Daarnaast komen er van buiten de provincie 10,2 miljoen Nederlanders een dagje naar Zeeland. Belgen zijn goed voor 2,7 miljoen uitstapjes.

Het CBS stelt vast dat buitenlandse toeristen wel meer uitgeven. Landelijk besteden ze 20 miljard euro. Het CBS heeft nog geen regionale cijfers bekendgemaakt.

719 miljoen
In Zeeland spendeerden dagjesmensen vorig jaar 719 miljoen euro. De sector houdt er rekening mee dat het qua weer wisselvallige 2016 een minder jaar wordt. De vakantiegasten zijn talrijk, met dank aan het stijgende aantal Duitsers en Belgen dat naar Zeeland komt, maar het aantal dagjesmensen lijkt tegen te vallen.

De uitgaven van toeristen zorgen uiteindelijk voor 13.958 banen in het Zeeuwse toerisme en de horeca. Ook danken veel Zeeuwse winkels hun bestaansrecht aan vakantiegasten en dagjesmensen. Het florerende toerisme houdt de detailhandel voor een groot deel op de been. Dat verklaart mede waarom in Zeeland de winkelleegstand kleiner is dan in andere plattelandsregio's.

Stijging
Het CBS constateert dat het belang van het toerisme voor de BV Nederland rap stijgt. In 2010 was het toerisme goed voor een toegevoegde waarde van 17,3 miljard euro. Vorig jaar was dat 23,3 miljard euro. Dat is een toename van bijna 35 procent.

Ook is het aantal mensen dat in het toerisme werkt, met 3 procent gestegen. De toerismebranche biedt 529.000 mensen werk. Tweederde daarvan heeft een fulltimebaan. Dat is 3,8 procent van het aantal voltijdbanen in Nederland.