Volledig scherm
Tinkebell, officieel Katinka Simonse, Goes, 1979.

Tinkebell uit Goes wint procedure, Omroep Brabant moet rectificeren

EINDHOVEN - Omdat ze verkeerd is geciteerd, moet Omroep Brabant uitspraken van kunstenares Tinkebell rectificeren. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. De omroep moet ook de proceskosten - 1290 euro - betalen.

Tinkebell, die tegenwoordig in Amsterdam woont, maar uit Goes afkomstig is, spande een gerechtelijke procedure tegen de omroep aan. In een uitzending van februari vorig jaar over de Afghaan Feda Amiri ontstond de indruk dat Tinkebell Amiri niet vertrouwde. Zij bestrijdt dat.

Afghanistan
Amiri werd vorig jaar vanuit zijn woonplaats Heeze uitgezet naar Afghanistan. Tinkebell reisde hem achterna. In een uitzending van Omroep Brabant, waarin ze vanuit Afghanistan sprak, werd de indruk gewekt dat ze twijfelde aan het verhaal van Feda Amiri, die na aankomst in de Afghaanse hoofdstad Kabul in een ziekenhuis werd opgenomen.

Toneelstukje
Tinkebell bestrijdt dat ze gezegd zou hebben dat hij 'een toneelstukje opvoerde.' De rechtbank geeft haar daarin gelijk. Door onzorgvuldig monteren zijn de uitspraken van Tinkebell verkeerd weergegeven en uit hun context gerukt, stelt de rechtbank. De omroep moet binnen twee dagen rectificeren en alle verwijzingen naar het interview met Tinkebell verwijderen van zijn website, Facebook en Twitter.