Volledig scherm
© Thinkstock

Tien Zeeuwse wensen voor Prinsjesdag

VLISSINGEN - Dinsdag presenteert minister van financiën Jeroen Dijsselbloem de Miljoenennota. Zou het kabinet rekening hebben gehouden met het verlanglijstje van Zeeland? Dit zijn tien van de grootste wensen op een rijtje.

Geachte heer Dijsselbloem,

1. Minister, help de kerncentrale de magere energiejaren door! Neerlands enige nucleaire stroomfabriek draait miljoenen verlies. U weet dat de kerncentrale moet worden losgemaakt van het te splitsen energiebedrijf Delta en het op eigen kracht moet zien te redden. Dat kan ook als er een paar honderd miljoen euro voor wordt geleend. Wilt u daarvoor garant staan?

2. We hebben nog zo’n bijzondere fabriek, inmiddels failliet. Thermphos. Nergens ter wereld is ooit een fosforfabriek opgeruimd. Hoe dat technisch precies moet, is nog steeds de vraag. Vanaf eind oktober is het saneringsgeld op en dreigt de Zeeuwse belastingbetaler op te draaien voor de beheerkosten à 8 ton per maand. We weten dat u het niet leuker kunt maken,maar misschien kunt u het voor het arme Zeeland iets gemakkelijker maken.

3. Sorry Jeroen, uh excusez, minister, maar op drie nogmaals Delta. Onze provincie krijgt geen dividend meer van Delta, maar wordt jaarlijks wel 15 miljoen gekort op het geld dat u geeft via het Provinciefonds. Is het dan niet redelijk die korting voor Zeeland ongedaan te maken?

4. Onze jongeren trekken weg. U roept altijd dat jongeren onze toekomst zijn. Wij willen ze graag in Zeeland houden, maar dan moeten ze goed onderwijs hebben met perspectief op een baan. Dat kan met een bètacollege in Middelburg. Met 20 miljoen komen we een eind. Dat is toch een fooi!

5. Oud-premier Jan Peter Balkenende - u kent hem goed - vindt dat bètacollege, en trouwens ons hele onderwijsplan Campus Zeeland, een goed idee. Hij heeft laatst een rapport geschreven met nog meer goede suggesties die broodnodig zijn voor Zeeland. Die kunnen we betalen uit een Zeelandfonds waar we zelf ook geld in stoppen. Van u vragen we daarvoor 25 miljoen euro, veel minder dan Groningen heeft gekregen.

6. En nu iets heel anders. U maakt Zeeuwen heel blij door Vlaanderen duidelijk te maken dat de Westerschelde niet verder wordt verdiept. Die boodschap kost u geen cent en u oogst meteen onze eeuwige sympathie. Kassa!

7. Als u dan toch met onze zuiderburen spreekt: kunt u de Belgen nogmaals de oren wassen. Het is toch van de zotte dat grensarbeiders in een verenigd Europa zoveel fiscale en sociaal-juridiche problemen ondervinden.

8. Sorry eminentie, maar ook een andere weg houdt ons bezig. Tegelijk met de Miljoenennota wordt vandaag het nieuwe Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport bekendgemaakt. Kan daarin een prominent plekje worden ingeruimd voor de N59. Deze weg over Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland is levensgevaarlijk. In uw planning wordt de weg op zijn vroegst in 2028 verbreed. Dat is echt te laat. In de regio ligt al een miljoen euro te wachten, als startkapitaal. Dat is een mooi begin. Nu u!

9. Iets meer spoor, daar zou u het Zeeuwse bedrijfsleven, maar ook het milieu een plezier mee doen. Een stukje goederenspoor van Axel naar Zelzate en een aftakking van de huidige spoorlijn naar Antwerpen, ook voor goederentreinen, krijgen de havens van Vlissingen en Terneuzen een impuls. En er hoeven minder vrachtwagens de weg op.

10. Tja, en dan hebben wij ook nog de nagenoeg enige weg waarvoor in Nederland tol moet worden betaald, de Westerscheldetunnel. Dat we overvragen als we verzoeken of die tolvrij kan worden gemaakt, snappen we best. Maar als de provincie de tunnel in eigen beheer neemt en leges heft in plaats van tol, scheelt dat een euro aan BTW op elk ritje met een personenauto. En de BTW, daar bent u wel van. Steun dus onze euroknaller!

Mag na Griekenland ook Zeeland op uw ruimhartige steun rekenen?

Hoogachtend,

De BV Zeeland