Volledig scherm
Het bord is taalkundig niet helemaal in orde, maar de gemeente verwacht dat de boodschap toch goed overkomt. © Facebook

Terrorzwaan in Zierikzee valt mensen aan (video)

ZIERIKZEE - Tot hier en niet verder. Dat wil de terrorzwaan in Zierikzee duidelijk maken met zijn agressieve gedrag.

Hij blaast en pikt en heeft al bij verschillende auto's schade aangericht. Om mensen voor het beest te waarschuwen plaatste gemeente Schouwen-Duiveland vrijdagochtend borden aan de Grachtweg. Er wordt aangeraden voorlopig niet in die straat te parkeren.

De zwaan gedraagt zich zo agressief, omdat hij zijn nest wil beschermen. Zijn vrouwtje zit aan het einde van de gracht te broeden en hij wil koste wat kost voorkomen dat iemand daar bij in de buurt komt. Iedere automobilist, fietser, of voetganger die voorbij komt valt hij aan. Hij maakt zich groot, blaast en pikt. Bij sommige auto's heeft hij de lak al flink beschadigd met zijn snavel.

Toch is dat imponerende gedrag volgens Ria Engelen, vrijwilligster bij de dierenambulance, geen reden om er bang voor te zijn. Het is vooral gebluf van de papazwaan. "Als je er met een stok naartoe loopt, zit-ie zo in het water", weet ze uit ervaring. De dierenambulance wordt meerdere keren per dag opgepiept om de zwaan terug de gracht in te jagen. "Het is een brutaal monster. Maar ook wel erg mooi, hoor."

Waarschijnlijk keert de rust pas terug wanneer de eitjes uitkomen. Een zwaan broedt gemiddeld zo'n zeven à acht weken. Hoelang deze zwaan al aan het broeden is, weet niemand zeker. Maar aangezien het agressieve gedrag nu een kleine twee weken aan de gang is, zou het nog wel vijf weken kunnen duren.

Meer maatregelen dan deze kan en wil de gemeente niet nemen, omdat de zwaan een beschermde diersoort is. Engelen raadt mensen om die reden ook af het heft in eigen hand te nemen: "Als je een zwaan iets aandoet ben je strafbaar."

Tot hier en niet verder. Dat wil de terrorzwaan in Zierikzee duidelijk maken met zijn agressieve gedrag. Hij blaast en pikt en heeft al bij verschillende auto's schade aangericht. Lees ook: http://www.pzc.nl/1.6011917