Volledig scherm
Archieffoto ANP

Terneuzenaren vrijgesproken voor poging tot liquidatie

MIDDELBURG - Twee Terneuzenaren zijn vrijgesproken voor een poging tot moord op de 28-jarige plaatsgenoot Juney Constansia, die daardoor in een rolstoel belandde. Dat heeft de rechtbank in Middelburg donderdagmiddag bekendgemaakt.

De Terneuzenaren, R.B. (38) en P.M. (25), waren beschuldigd van het neerschieten van Constansia in december 2014 in de Iepenlaan in Terneuzen. De rechtbank achtte dit echter niet voldoende bewezen, onder meer omdat het Openbaar Ministerie zich vooral baseerde op de verklaringen van het slachtoffer. 

De geweldsuitbarsting in december zou gaan om een wraakactie. Constansia was enkele weken daarvoor door R.B. in zijn nek gestoken tijdens een eerdere schietpartij, waarbij Terneuzenaar Gideon Verhelst om het leven kwam. Dit steekincident achtte de rechtbank wel bewezen, waarvoor B. een celstraf krijgt van 18 maanden. Ook oordeelde de rechtbank dat de aanklacht wegens verboden vuurwapenbezit tegen P.M. voldoende was bewezen. Hij draait daarvoor 6 maanden de cel in.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 16 en 13 jaar cel voor respectievelijk R.B. en P.M.

Constansia zat enkele weken in een politiecel voor zijn betrokkenheid bij het eerdere schietincident. Toen hij op 16 december werd vrijgelaten en terugkeerde naar Terneuzen, werd hij beschoten; volgens het Openbaar Ministerie met twee vuurwapens. Hij werd door meerdere kogels getroffen, raakte levensgevaarlijk gewond en moet de rest van zijn leven in een rolstoel doorbrengen. 

De rechtbank legde in september vorig jaar Suanley C. (23) uit Terneuzen een celstraf van 13 jaar op voor doodslag op Gideon Verhelst. Oorzaak van de schietpartijen zou een langslepend conflict zijn tussen twee Antilliaanse groeperingen, die volgens ingewijden al tientallen jaren sluimert en terug te voeren is tot op Curaçao.

Twee weken geleden kwam het opnieuw tot een treffen tussen beide groepen. In Axel raakte een Terneuzenaar (28) gewond bij een schietpartij. Volgens burgemeester Jan Lonink zou het gaan om een incident. Wel is de politie extra waakzaam om meerdere 'incidenten' tussen beide groepen te voorkomen.