Volledig scherm
Vuile lucht © PZC

Terneuzen vuilste lucht van Zeeland, Veere de schoonste

VLISSINGEN - De gemeente Terneuzen heeft de vuilste lucht van Zeeland, de gemeente Veere de schoonste, aldus Milieudefensie. Overigens is in alle Zeeuwse gemeenten de lucht schoner dan landelijk gemiddeld.

Op de landelijke lijst met 393 gemeenten staat Terneuzen op plaats 245. De gemeente Veere staat op 323. Rotterdam staat bovenaan de lijst, Vlieland en Terschelling onderaan.

Milieudefensie heeft de mate vervuiling vertaald in een 'meerookfactor'. In Terneuzen roken mensen dagelijks 4,8 denkbeeldige sigaretten mee door luchtverontreiniging. In Veere zijn dat 4,0 sigaretten. Het Zeeuwse gemiddelde is 4,5. Alleen in Flevoland en de drie noordelijke provincies Drenthe, Groningen en Friesland is de lucht schoner dan in Zeeland. In Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht is de lucht het meest vervuild. Het Nederlands gemiddelde is 5,3, bijna een sigaret meer dan in Zeeland.

Milieudefensie gebruikte voor de vergelijking tussen luchtvervuiling en meeroken een wetenschappelijke rekenmethode die ontwikkeld is door de GGD Amsterdam, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de Universiteit Utrecht. De gegevens over de gemeentelijke luchtkwaliteit komen van het RIVM.

"Voor de gezondheid maakt het niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor", aldus Milieudefenisie. Deze maand klaagde de organisatie de Nederlandse staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. "Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren", zegt Bram van Liere van Milieudefensie. Hij noemt als voorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.

Zeeuwse gemeenten
Bekijk hoe het met jouw gemeente staat op onderstaande kaart. (Kaart niet te zien? Klik hier)