Volledig scherm
Politie in de Frederik van Eedenstraat in Terneuzen. © Guido van der Heijden

Terneuzen per direct aangewezen als veiligheidsrisicogebied

TERNEUZEN - De hele stad Terneuzen is vanaf donderdagmiddag 13.00 uur tot 9 oktober 01.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Binnen het gebied kan de politie iedereen fouilleren en mogen ook vervoersmiddelen en bagage worden onderzocht op de aanwezigheid van wapens.   

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen nam het besluit naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in Middelburg donderdagmiddag. De rechtbank sprak twee verdachten vrij van poging tot moord op de 28-jarige Juney Constansia, die in een rolstoel belandde nadat hij in december 2014 werd neergeschoten. 

De maatregel werd aanvankelijk voor 12 uur ingesteld. De burgemeester heeft de maatregel verlengd op basis van informatie van politie en justitie.

Lonink: ''Het instellen van het veiligheidsrisicogebied hebben we puur gedaan ter preventie van onrust in de stad. Voorafgaand aan de uitspraak van de rechter hebben we in ‘de driehoek’ (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) alle scenario’s doorgesproken. Vrijspraak was er daar een van, al moet ik wel zeggen dat de vrijspraak mij enigszins verbaasd heeft.”
Lonink zag geen reden de twee vrijgesproken mannen, voor hun eigen én de algemene veiligheid, een gebiedsverbod op te leggen. „Dat hebben we naar aanleiding van deze kwestie wel eerder gedaan, maar de rechter tikte ons toen op de vingers. Laat ik zeggen dat ik nu geen aanwijzingen heb die het opleggen van een gebiedsverbod rechtvaardigen.”

Volledig scherm
Het veiligheidsrisicogebied omvat heel Terneuzen © Gemeente Terneuzen