Volledig scherm
© Thinkstock

Terneuzen discrimineert met vacature jonge ambtenaren

TERNEUZEN - Omdat Terneuzen het ambtarenapparaat wil verjongen zoekt de gemeente specifiek naar jongeren. Van de 450 ambtenaren zijn er in Terneuzen maar tien jonger dan dertig. De gemiddelde leeftijd ligt met 49,1 een jaar hoger dan bij andere gemeenten.

Op de vraag of er sprake is van leeftijdsdiscriminatie, antwoordt gemeentesecretaris Francois Lauret: "De leeftijdsopbouw binnen onze organisatie is volgens ons objectief gezien een goede reden om een voorkeur uit te spreken voor jongeren van 30 of jonger."

Goede reden

Anja Pranger, woordvoerder van het College voor de Rechten van de Mens is het er niet mee eens. "In principe mag je geen onderscheid in leeftijd maken tenzij je een goede reden hebt en die moet er in de vacature bij staan. Er zijn niet zoveel redenen die legitiem zijn. Als de reden verjonging is vindt het college het waarschijnlijk niet goed en is het niet toegestaan."

Het UWV staat dit jaar tijdelijke leeftijdsdiscriminatie toe voor twee leeftijdsgroepen die het momenteel zwaar hebben op de arbeidsmarkt: jongeren tot 27 en 50-plussers. Terneuzen beroept zich in de vacature overigens niet op deze uitzondering. Het maakt voor Pranger niet uit. Ook niet dat de elf vacatures deels voortvloeien uit de generatiepact-regeling waarbij oudere werknemers uren inleveren voor jongeren.

Sterke zaak

"Er de reden bij zetten maakt het nog niet een goede reden", stelt Anja Pranger. "Je komt er niet mee weg." Vanwege leeftijd afgewezen kandidaten zouden bij het College voor de Rechten van de Mens een sterke zaak hebben.