Volledig scherm
Ter Weel-bestuurder Coby Traas: "De impact van de brand is groot." © Marcelle Davidse

Ter Weel kijkt voorzichtig vooruit na fatale brand

KRABBENDIJKE - Ter Weel wil lering trekken uit de fatale brand, zegt directeur Coby Traas. "Hoe triest het ook is, je moet er altijd van proberen te leren. Wij zullen onze kennis en ervaring hiermee met andere zorginstellingen delen."

Traas benadrukt dat alle betrokkenen snel en accuraat hebben gehandeld en zo erger wisten te voorkomen.

"Ook alle brandveiligheidsvoorschriften waren verder op orde: van de aanwezigheid van brandblussers tot de compartimenteringsdeuren en het alarm, dat heeft allemaal gewerkt", zegt Traas. Naar aanleiding van de brand, bekijkt Ter Weel of vooraf gemaakte afspraken nog moeten worden bijgesteld. "Natuurlijk zullen we in ons eigen protocol kijken naar de evacuatie en eerste opvang. Is het allemaal goed gegaan, wat kun je er nog in verbeteren. Dat gaan we in onze bhv-trainingen en ontruimingsoefeningen zo veel mogelijk meenemen."

In Nieulande zijn bij alle bewoners de stekkerdozen gecontroleerd. "We hebben de afgelopen week onze handen vol gehad aan afscheid van de drie overledenen en de opvang van mensen. Maar naar aanleiding van de berichtgeving van de politie dat het vuur in een stekkerdoos is ontstaan heeft de technische dienst een ronde gedaan langs alle kamers om de stekkerdozen te controleren."

Volgens Traas mede om bewoners gerust te stellen. "Het is een maatregel achteraf. Wat had je daar verder eerder aan kunnen doen? Brand ontstaat vaak door menselijk handelen. Als wij stekkerdozen verstrekken, zijn die natuurlijk goedgekeurd. Maar als familie die meebrengt, kan ik er niks over zeggen, want dat weet ik gewoon niet. In dit geval is dat ook niet meer te achterhalen."

De vleugel waar de brand woedde, bevindt zich in een deel dat op de nominatie staat om medio 2018 te worden vervangen door nieuwbouw. Ter Weel is al enige tijd met R&B Wonen bezig om hier plannen voor uit te werken.

Coby Traas: "Daar gaan we ook gewoon mee verder. Maar we kijken nu eerst wat we bouwkundig aan die vleugel kunnen herstellen. Mede gelet op zaken als vluchtwegen, kun je daar niet tweeënhalf jaar niets doen. Over hoe we de vleugel verder in gebruik gaan nemen, zijn we als management nog in overleg."