Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Teleurstelling over vage toezegging Kamp over 380kV-lijn

KRABBENDIJKE - Ondanks massaal protest, wordt de 380kV-lijn bij Krabbendijke toch bovengronds verdubbeld. "De minister heeft geen enkele aandacht aan de gevoelens van de bevolking besteed", constateert wethouder Jaap Sinke.

Teleurstelling alom in de gemeente Reimerswaal over het besluit van Henk Kamp. Het door Zeeland aangedragen alternatief voor de nieuwe hoogspanningsleiding tussen Borsele en Rilland is door de minister van Economische Zaken naar de prullenmand verwezen.

Zowel wethouder Jaap Sinke als actievoerder Henk-Jan van Doorn zet grote vraagtekens bij zijn argumenten.

Kamp vindt dat het Zeeuwse alternatief, waarbij een deel van de lijn bij Krabbendijke ondergronds gaat, veel te lang duren. Hij vreest dat het windpark voor de Walcherse kust niet tijdig kan worden aangesloten. Sinke: "De minister rept overjaar. Wij komen tot één jaar en drie maanden. Dat achten we absoluut haalbaar", zegt Sinke.

Ook de door Kamp berekende meerkosten van 311 miljoen vindt Sinke, gesteund door berekeningen van deskundigen, aan de hoge kant. Van Doorn van actiegroep 'Zeeland zegt NEE tegen 380kV' vindt dat de meerkosten geen rol mogen spelen in de afweging. De toezegging van Kamp om na 202o nog eens naar de optie te kijken om een deel van de bestaande hoogspanningslijn bij Krabbendijke ondergronds te leggen, vindt Sinke ook al teleurstellend. "Dat is wel heel erg vrijblijvend."

Henk-Jan van Doorn vindt de blijdschap die gedeputeerde Carla Schönknecht donderdag in de PZC over deze toezegging uitte misplaatst. "Het slaat nergens op, het is een doekje voor het bloeden."