Volledig scherm
Jean Pierre van Wesemael (links) leidt de genodigden rond langs de bakken en percelen waarin geëxperimenteerd wordt met teelt op zilte grond. © Ronald den Dekker

Teelt zilte groenten biedt kansen voor Zeeuwse boer

EMMADORP - Verzilting van de bodem moet in Zeeland niet meer louter als een bedreiging voor de landbouw worden gezien. Van bepaalde aardappelrassen was al bekend dat ze door zilte irrigatie niet in hun groei worden beperkt en zelfs een eigen verfijnde smaak ontwikkelen die nieuwe afzetmogelijkheden biedt.

Uit onderzoek is nu gebleken dat ook uien en knolselderij goed te telen zijn op een ziltere bodem. Dat biedt mogelijkheden een typisch Zeeuwse teelt te realiseren waarmee de provincie in het algemeen, en de akkerbouwers in het bijzonder, zich hun voordeel kunnen doen.

Op de Maria Hoeve in Emmadorp van de familie van Wesemael praatten Jean-Pierre van Wesemael (Saeftinge Zilt) en Cor van Oers (kennis- en expertisecentrum Delphy) geïnteresseerden zoals akkerbouwers, koks en landbouwgedeputeerde Jo-Annes de Bat bij over de laatste ontwikkelingen van het project Nieuwe Zeeuwse Zilte Kansen.

Pionier

Van Wesemael teelt bij de hoeve een aantal gewassen onder zoute omstandigheden en mag wel als pionier betiteld worden. Met onderzoek en teelt van zilte aardappelen en zeekool houdt Van Wesemael zich al langere tijd bezig. Daar is nu een test van andere gewassen bij gekomen. De resultaten zijn wisselend, maar waar het goed is gegaan, doet zich volgens Van Wesemael en Van Oers de kans voor de markt te gaan verkennen.

Smaak

Van Wesemael: ''Weten welke gewassen het goed doen op zilte grond is ook goed als je door verzilting uiteindelijk wel móet overstappen. Je kunt dus gewoon aardappelen en uien blijven telen." Momenteel wordt met Scalda en de Zeeuwse Zilte Academie gekeken hoe de zilte gewassen letterlijk in de smaak vallen bij het publiek, te beginnen in de horeca.

Van Oers: ''We onderzoeken nu hoe hoog de zouttolerantie van de succesgewassen is. Wortelen, rode biet en de typisch Zeeuws-Vlaamse bruine bonen houden bewezen niet van zilte irrigatie. In het begin groeien ze goed, maar uiteindelijk laten ze het echt afweten en verpieteren."