Volledig scherm
De Westerscheldetunnel. © Lex de Meester

'Te veel tol betalen in Westerscheldetunnel is niet mogelijk'

ELLEWOUTSDIJK - Het is vrijwel uitgesloten dat iemand te veel voor de Westerscheldetunnel betaalt doordat zijn voertuig verkeerd wordt opgemeten. De tunnelorganisatie zegt dat in reactie op een artikel in Truckstar Magazine, het vakblad voor vrachtwagenchauffeurs.

Dat stelt, op basis van ervaringen van enkele chauffeurs, dat er fouten worden gemaakt bij het automatisch meten van de lengte en hoogte van voertuigen.

Die zouden daardoor soms in een verkeerde categorie worden ingedeeld, waardoor ze te veel of te weinig tol betalen. Gedeputeerde Harry van der Maas zegt in het artikel de problematiek te willen aankaarten bij de tunneldirectie.

Foutmarge

Volgens Ingo de Moor, woordvoerder van de NV Westerscheldetunnel, kunnen er bij de verschillende tolpoorten minimale verschillen zijn in de metingen. Er wordt echter, net als bij snelheidscontroles, rekening gehouden met een foutmarge. ,,Je krijgt altijd het voordeel van een aantal centimeters", zegt De Moor. ,,Je kunt dus niet te veel betalen."

Fouten zijn desondanks mogelijk, bijvoorbeeld doordat de techniek faalt of door weersomstandigheden. ,,Het kan bijvoorbeeld zijn dat er sneeuw achterop de wagen ligt, waardoor er verkeerd wordt gemeten. Dat corrigeren we handmatig. Maar dat komt heel weinig voor. Het zijn echt uitzonderingen. Onze ervaring is dat het systeem heel goed meet. En natuurlijk wordt de apparatuur regelmatig doorgemeten door een gecertificeerd extern bedrijf."

Nameten

Wie zich toch benadeeld voelt, kan dat direct melden aan de kassa of naderhand via de klantenservice. Mochten er desondanks verschil van opvatting blijven over de precieze afmeting van het voertuig, dan kan de eigenaar deze laten nameten bij de tunnel. De Moor: ,,Dat is de afgelopen twee jaar vijf keer gebeurd. In alle gevallen bleek onze categorisering terecht te zijn."