Volledig scherm
Pasgeboren ree © Staatsbosbeheer

'Te vaak vinden we dode reekalfjes'

ZIERIKZEE - Staatsbosbeheer waarschuwt hondenbezitters op Schouwen-Duiveland honden in het bos aan te lijnen vanwege het grote aantal jonge reeën dat afgelopen maand is geboren.

"Veel te vaak vinden we dode reekalfjes en dode volwassen reegeiten", zegt Boswachter Wendy. "De moeders blijven binnen een bepaalde straal van hun kalf waardoor ze kwetsbaar zijn voor honden. De reegeiten worden meer dan eens doodgebeten door honden waarna de kalfjes sterven van de honger."

Ook de pasgeboren reekalveren zijn een makkelijke prooi voor honden. Eigenaren weten vaak niet wat hun hond, die 'even weg' was, heeft aangericht. Ze verwijst hondenbezitters naar speciale hondenlosloopgebieden. "Hier is de natuur minder kwetsbaar en kan je viervoeter toch even lekker struinen."

Boswachter Wendy waarschuwt mensen om zelf ook af te blijven van de pasgeboren reeën. "Als je het aanraakt ruikt het kalf naar mensenhanden waardoor de kans bestaat dat de moeder haar kalf verstoot.”

Op Schouwen-Duiveland zijn verschillende natuurgebieden met zones waar honden wel los mogen lopen. Hondenlosloopgebieden zijn te vinden in de volgende natuurgebieden: Gadrabos (Haamstede), Boswachterij Westerschouwen, Schelphoek (Serooskerke), Kreken van Ouwerkerk en Mon Plaisir (Schuddebeurs). 

Lees ook de blog van Boswachter Wendy op onze site