Volledig scherm
Akkerbouwers lossen maandag massaal graan bij vestigingen van de CZAV, zoals hier in Wemeldinge. © Mechteld Jansen

Tarweoogst in Zeeland valt tegen: minder kilo's en lage prijzen

WEMELDINGE - Minder kilo's en lage prijzen. De tarweoogst valt in Zeeland dit jaar vies tegen.

Het zit de akkerbouwers niet mee. Het leek zo mooi: een zachte winter en een vlotte ontwikkeling in het voorjaar. Daarna drukten regen en kou de hoop op een goede oogst de kop in. Marius Dees, vader van akkerbouwer Christiaan Dees, terwijl hij tarwe aflevert bij de landbouwcoöperatie CZAV in Wemeldinge: "We hebben nog maar het eerste perceel gedorst vandaag, maar het ziet er niet goed uit. De opbrengst is matig. Hoewel we hebben gespoten, hebben we ook wat verlies door de schimmel fusarium." De schimmel speelt veel telers parten.

Daarnaast moeten graanteler racen tegen de klok om de tarwe van het land te halen, want deze week is weer regen voorspeld. Zodra de zon doorkomt, drogen de aren op. Is het vochtgehalte rond de 16 procent, dan vliegen de combines de akkers op. De rijpe tarwe mag ook niet te lang blijven staan, want bij te veel doorbloei kun je er geen brood meer van bakken.

De oogst wordt hoe dan ook kleiner dan vorig jaar, toen een hectare zo'n 10 ton tarwe opleverde. "Nu komen we uit op 8 tot 8,5 ton", maakt Fieman een voorzichtige prognose.

Lokaal zijn er echter grote verschillen. Bij de Koninklijke Maatschap De Willhelminapolder zijn ze iets optimistischer. "We komen toch wel aan 9,5 tot 10 ton per hectare, wat wel 10 procent minder is dan vorig jaar ", zegt directeur Vincent Coolbergen.

Helaas zijn de prijzen laag. Ze zullen ook amper stijgen. Coolbergen: "Graan is een wereldmarkt. Rusland, Oekraïne, Noord- en Zuid-Amerika stevenen af op een goede graanoogst. En daar komt bij dat de tarweprijs ook de prijzen van andere gewassen beïnvloedt. Behalve dan de aardappels en de uien, dat zijn aparte markten."