Volledig scherm
© stock.xchng

Tarweboeren hebben dubbelslecht seizoen

WEMELDINGE - Akkerbouwers moeten het dit seizoen al met veel lagere tarwe-opbrengsten doen. Ze krijgen er nu ook nog minder geld voor.

Coöperatie CZAV in Wemeldinge, dé afnemer van tarwe in het zuidwesten van Nederland, heeft de voorschotprijs voor maaltarwe deze week vastgesteld op 122,50 euro per duizend kilo, voor voertarwe op 115 euro en voor alle gerst op 105 euro, exclusief btw. Dat is 10 tot 15 euro minder per ton dan vorig jaar. De oogst ligt ook nog eens 15 tot 20 procent lager door de weersomstandigheden, met name het koude en natte voorjaar met weinig zonlicht.

Wereldmarkt

"Tarwe is een wereldmarkt", verklaart Ko Francke, adjunct directeur telerszaken bij de CZAV. "Wij moeten daar bij de vaststelling van de voorschotprijzen rekening mee houden." Zwaar weegt door dat de tarwe-opbrengsten in Oost-Europa, in landen rond de Zwarte Zee en de Verenigde Staten bovengemiddeld hoog zijn. Francke: "Terwijl de voorraad al groot was."

Tarwe is al jaren geen winstgevend gewas. Toch blijft het volgens Francke belangrijk voor de vruchtwisseling, om de grond rust te geven voor gewassen als aardappelen en uien die meer van de bodem vergen.