Volledig scherm
Statushouder Basel Nasser (23) in de Middelburgse muziekwinkel Christie - N Music. © Elodie Kint

Syriër haalt 'genoeg geld' binnen om studie van zijn vrouw deels te betalen

MIDDELBURG - Statushouder Basel Nasser (23) heeft 'genoeg geld' gekregen om zijn vrouw in Syrië in elk geval een half jaar lang journalistiek te laten studeren.

Maar hoeveel precies, wil eigenaar Jan van Dam van muziekwinkel Christie - N Music in Middelburg 'absoluut niet zeggen'. Nasser liep maandag de zaak in om zijn 'oud' (spreek uit als 'oet') te verkopen. Van Dam kon het niet over zijn hart verkrijgen om het Arabische snaarinstrument van hem over te nemen. Ermee optreden levert meer op dan verkoop, was zijn gedachte. Nasser (23) heeft daarom elke dag opgetreden in de muziekwinkel. Hoeveel geld Nasser daarmee heeft verdiend, wil Van Dam niet zeggen. "Door de berichtgeving komen ook Syriërs met andere bedoelingen naar de winkel", aldus Van Dam. "Donderdag nog. Een man vroeg Basel geld voor de zeven kinderen die hij heeft. Daar werken we niet aan mee. Dus ik ga absoluut niet zeggen hoeveel geld Basel heeft gekregen."

Nassers vrouw studeert journalistiek aan de universiteit en wil eerst haar diploma halen voor ze ook naar Nederland komt. Haar collegegeld bedraagt ongeveer 200 euro per half jaar. Van Dam wil alleen kwijt dat dat bedrag ruimschoots is gehaald. Hoe lang ze moet studeren en hoeveel geld nodig is voor de gehele studie, weet Van Dam niet.

Inmiddels heeft Nasser aanbiedingen gekregen voor optredens in Zeeland. Ook heeft een landgenoot Nasser gevraagd in een band te komen spelen. De percussionist en Nasser spelen in elk geval op 3 september samen in de Drukkerij in Middelburg.