Volledig scherm
Statushouder Basel Nasser (23) in de Middelburgse muziekwinkel Christie - N Music. © Elodie Kint

Syriër Basel Nasser treedt op om geld te verdienen voor zijn vrouw (video)

MIDDELBURG - Om geld te verdienen voor zijn vrouw in Syrië, treedt statushouder Basel Nasser (23) deze week iedere dag op in muziekwinkel Christie - N Music in Middelburg. 

In eerste instantie liep Nasser maandag de muziekwinkel binnen om zijn 'oud' te verkopen. Maar winkeleigenaar Jan van Dam wilde het Arabische snaarinstrument niet overnemen. "Het is een geweldig mooi instrument en ik zou hem graag willen hebben. Maar Basel kan meer geld verdienen door erop te spelen, dan door het aan mij te verkopen", zegt hij. "Dat zou doodzonde zijn." Daarom stelde hij voor om deze week elke dag tussen 14.00 en 15.30 uur op te treden in zijn winkel.

Nasser heeft geld nodig voor zijn vrouw die is achtergebleven in Syrië. Ze studeert journalistiek aan de universiteit en wil eerst haar diploma halen voor ze hem achterna reist naar Nederland. Haar collegegeld bedraagt ongeveer 200 euro per half jaar.

Streefbedrag

Nog voor Nasser één noot heeft gespeeld, meldt Van  Dam dat ze al over de helft van het streefbedrag zitten. Mensen vanuit het hele land hebben geld overgemaakt, naar aanleiding van het bericht dat hij maandag op Facebook had gezet. De Syrische muzikant kijkt even beduusd voor zich uit. "Ik kan dat geld niet zomaar aannemen, hoor", zegt hij. "Ik wil er wel voor werken."

Van Dam stelt hem gerust: "Dat doe je toch ook. Zo gaat dat hier in Nederland. Als je muziek maakt en mensen vinden dat mooi, dan geven ze je er geld voor." Nasser neemt het voor waarheid aan en begint te spelen.

Hobby

"Het is de eerste keer dat ik ga optreden. Oud spelen is eigenlijk maar een hobby van me. Ik hoop dat mensen het mooi vinden", zegt hij vooraf nog. En of het nou aan het achterliggende verhaal ligt, of aan zijn muzikale talent, aan het einde van de middag weet Van Dam te vertellen dat ze de 200 euro al zijn gepasseerd.

Nasser is er blij mee. Geld verdienen door op de oud te spelen, vindt hij een mooi begin van zijn nieuwe leven in Nederland. Maar uiteindelijk droomt hij van een 'echte' baan. Het liefst in de ICT, net zoals hij in Syrië deed.

Statushouder Basel Nasser (23) treedt deze week iedere dag op bij de Middelburgse muziekwinkel Christie - N Music. Lees ook: http://www.pzc.nl/1.6237432