Volledig scherm
Sven Hammond op het Abdijplein. © Frank Balkenende

Sven Hammond laat zijn orgel fluisteren, brullen en janken (video's)

MIDDELBURG - Kruis John Lord, Michael Jackson en James Brown, en voìla, daar is Sven Hammond geboren. Opwindend, virtuoos, energiek en bovenal gezegend met wagonladingen soul en rhythm & blues. Het Abdijplein zoog het dinsdagavond met volle teugen op. De Hammond-virtuoos speelde al met Anouk en Di-Rect. Ook de Zeeuwse trompettist Rik Mol blaast af en toe met Sven mee. U kent hem ook van de Wereld Draait Door.

Figee had aanvankelijk wat problemen met zijn orgel, maar toen alles werkte, ging hij helemaal los. Eén waanzinnige solo van anderhalve minuut in Hero en als een profbokser aan het eind van de tweede ronde, moest hij het gutsende zweet van zijn karakterkop vegen. Figee speelt geen muziek, hij leeft muziek. Het lijft schudt alle kanten op, de hipsterbaard veegt over de toetsen. Het orgel bidt, huilt, lacht, schreeuwt. En verwondert het Abdijplein. Dan weer hoor je de agressie van Jon Lord, de vermaarde Hammond-organist van Deep Purple. Even later is zijn toetsenwerk filigraan, met de soul en virtuositeit van de Amerikaanse jazztoetsenist Joey DeFrancesco.

Extase

Voor het eerst deze avond raken de bezoekers van het Nazomerfestival echt in extase. Dat heeft alles te maken met scheepsladingen energie en een container vol vakmanschap. Figee omringt zich namelijk met topmuzikanten. De ritmesectie - drummer Joost Kroon en bassist Glenn Gaddum - is een groovy machine. Gitarist Tim Eijmaal speelt de sterren van de hemel. En daar is dan ook nog de krachtige soulvolle zang van Ivan Peroti. Dat gaat nooit vervelen. Sven Hammond, urenlang kun je er naar luisteren door de enorme varatie in het repertoire. De band bewaart ook de balans: uitbarstingen worden gevolgd door serene intermezzo's. In Memphis, Detroit of LA, die jongens zouden daar tussen al die Amerikaanse rootsbands fier overeind blijven. Maar dinsdagavond stonden ze gelukkig de stenen uit het Abdijplein te spelen. Wat op een opzwepende, professionele performance van deze vijf klasbakken.

Jonge honden

De avond begon al leuk met de jonge honden van Hunter Street, die soms nog wat wild en ongecontroleerd spelen, maar al wel enkele sterke songs bezitten. Daarna volgde Sunday Sun, dat indruk maakte met een strakke set vol meerstemmig gezongen composities in de sfeer van Crowded House, The Beach Boys en The Beatles. Kun je stilstaan bij I call you Honey of hun nieuwe hit Superior? Professionele feel good-muziek. Maar de echte ster was natuurlijk Sven Hammond. Een dampende soultrain met een paar blitse blues- en jazzwagonnetjes. Lekkerrrr!

De avond begon al leuk met de jonge honden van Hunter Street, die soms nog wat wild en ongecontroleerd spelen, maar al wel enkele sterke songs bezitten.
Kruis John Lord, Michael Jackson en James Brown, en voìla, daar is Sven Hammond geboren. Opwindend, virtuoos, energiek en bovenal gezegend met wagonladingen soul en rhythm & blues. Het Abdijplein zoog het dinsdagavond met volle teugen op. De Hammond-virtuoos speelde al met Anouk en Di-Rect. Ook de Zeeuwse trompettist Rik Mol blaast af en toe met Sven mee. U kent hem ook van de Wereld Draait Door. Figee had aanvankelijk wat problemen met zijn orgel, maar toen alles werkte, ging hij helemaal los. Eén waanzinnige solo van anderhalve minuut in Hero en als een profbokser aan het eind van de tweede ronde, moest hij het gutsende zweet van zijn karakterkop vegen. Figee speelt geen muziek, hij leeft muziek. Het lijft schudt alle kanten op, de hipsterbaard veegt over de toetsen. Het orgel bidt, huilt, lacht, schreeuwt. En verwondert het Abdijplein. Dan weer hoor je de agressie van Jon Lord, de vermaarde Hammond-organist van Deep Purple. Even later is zijn toetsenwerk filigraan, met de soul en virtuositeit van de Amerikaanse jazztoetsenist Joey DeFrancesco. Voor het eerst deze avond raken de bezoekers van het Nazomerfestival echt in extase. Dat heeft alles te maken met scheepsladingen energie en een container vol vakmanschap. Figee omringt zich namelijk met topmuzikanten. De ritmesectie - drummer Joost Kroon en bassist Glenn Gaddum - is een groovy machine. Gitarist Tim Eijmaal speelt de sterren van de hemel. En daar is dan ook nog de krachtige soulvolle zang van Ivan Peroti. Dat gaat nooit vervelen. Sven Hammond, urenlang kun je er naar luisteren door de enorme varatie in het repertoire. De band bewaart ook de balans: uitbarstingen worden gevolgd door serene intermezzo's. In Memphis, Detroit of LA, die jongens zouden daar tussen al die Amerikaanse rootsbands fier overeind blijven. Maar dinsdagavond stonden ze gelukkig de stenen uit het Abdijplein te spelen. Wat op een opzwepende, professionele performance van deze vijf klasbakken.
Sunday Sun maakte indruk met een strakke set vol meerstemmig gezongen composities in de sfeer van Crowded House, The Beach Boys en The Beatles. Kun je stilstaan bij I call you Honey of hun nieuwe hit Superior? Professionele feel good-muziek.